Desbordat el pantà de Susqueda per primera vegada en quinze anys

Multitud de curiosos s'apropen fins a l'embassament, que deixa anar una cascada de 400 metres cúbics d'aigua per segon

  • El fiu Fluvià al seu pas per Besalú aquest matí © Eva Rodríguez
    El fiu Fluvià al seu pas per Besalú aquest matí © Eva Rodríguez
  • El pantà de Susqueda desbordat © ACN
    El pantà de Susqueda desbordat © ACN
Els episodis de pluja que cauen insistentment des d'aquest cap de setmana arreu de Catalunya han fet incrementar, de manera notable, el cabal de rius, rieres i l'aigua embassada als pantans. Tant, que fins i tot ha arribat a sobreeixir per damunt de la presa. Aquest és el cas de l'embassament de Susqueda, on aquest matí es podia veure una immensa cascada que baixava per davant del pantà.

En total, la cascada deixa anar al riu 400 metres cúbics d'aigua per segon, entre l'aigua que vessa i la que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) desembassa per les turbines. La imatge que es pot veure aquest dimecres no és usual i, d'ençà que es va construir l'embassament -l'any 1968- que l'aigua vessi ha passat poques vegades. L'última va ser ara fa quinze anys, el desembre del 1996.

La imatge ha provocat que nombrosos veïns dels pobles dels voltants (com Amer, la Cellera de Ter o Anglès) i també curiosos s'apropessin tant a aquest embassament com al del Pasteral. Amb càmeres digitals, els qui estaven al costat de la presa immortalitzaven el moment.

Jordi Planas era un d'ells. Aquest veí de la Cellera de Ter de 71 anys recorda que, la darrera vegada que Susqueda va vessar, els seus fills encara eren petits. 'No és massa habitual veure el pantà així de ple; jo encara recordo quan el van construir, i això ha passat molt poques vegades', explicava. I hi afegia: 'Avui això serà una atracció, i un continu d'anar i venir de gent'.

Protecció Civil manté encara activada l'alerta de l'Inuncat arran de la situació de fort cabal de rius i rieres, tot i que també preveu que les pluges remetin al llarg de dijous. De totes maneres, les precipitacions que han caigut fins ara ja han arribat a deixar quantitats com els 252,3 litres a la Vall d'en Bas (Garrotxa), 202, 6 a Anglès (Selva) o 132,4 a Torroella de Fluvià (Alt Empordà).

Desembassar pantans

Segons recull l'ACA, han augmentat de forma creixent i per damunt del que és habitual les conques del Fluvià a Esponellà (Pla de l'Estany), el riu Onyar a Girona o el Ter a Ripoll. A més, el pantà de Susqueda no és l'únic que s'està desembassant; també es fa la mateixa operació a les preses de Boadella, Sau, la Baells, Foix, Portbou i Siurana.

L'ACA recomana extremar les precaucions en aquests punts i evitar l'accés a zones properes als rius. L'alcalde de Susqueda, Joan Mercader, ha dit que s'està en contacte permanent amb el Centre de Coordinació d'Emergències.

'Hem de tenir en compte que, en quatre dies, ha plogut més que en tot l'any anterior; és molta aigua de cop i això vol dir que s'han de vigilar els accessos a rieres i a rius', ha precisat Mercader. L'alcalde també ha dit que, al seu municipi, el desembassament de Susqueda suposa 'que hi hagi una casa que es pot quedar aïllada'.

De moment, arran de les pluges persistents, també es mantenen tallades diverses carreteres locals. Aquest és el cas, per exemple, del gual del riu Fluvià a la GI-V6226 per Arenys d'Empordà a Garrigàs (Alt Empordà) i del gual del riu Manol a la GI-V5129 a Vilafant (Alt Empordà).

Encara en alerta

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada la fase d'alerta del Pla d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per l'estat actual de les conques i embassaments que estan registrant cabals superiors als habituals. El riu Ter entre l'embassament de Pasteral i Torroella de Montgrí (tot el tram del Baix Ter) registrarà cabals per sobre dels habituals a causa del desembassament que s'està produint a Susqueda-Pasteral. La tendència del nivell és creixent i està augmentant el nivell del riu Daró com a conseqüència de les precipitacions d'aquest matí. El cabal també és important a les conques Muga i Fluvià, segons l'Agència Catalana de l'Aigua.

Pel que fa a les precipitacions, ahir el Server Meteorològic de Catalunya (SMC) va donar per finalitzats els avisos per pluges i estat de la mar, tot i que informaven que a partir de la tarda d'avui podran haver-hi pluges localment febles o d'intensitat moderada que es podran donar a qualsevol punt del territori.

Mentrestant, queden quatre carreteres locals afectades per la pluja dels últims dies. s tracta de tres vies de l'Alt Empordà: la GI-V6226, en el gual del riu Fluvià en el pas per Arenys d'Empordà, a Garrigàs; la GI-V5129, al gual del riu Manol a Vilafant; i la GI-V5041, en el tram de carretera entre les Escaules i Boadella, per la crescuda del riu la Muga. Una altra carretera tallada és la GI-V5441, just al tram entre l'Eix Transversal i Sant Sadurní d'Osormort com a conseqüència d'esllavissades, segons informa la Diputació de Girona.

Protecció Civil recomana no deixar fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar, no baixar als soterranis, quedar-se en zones altes o pisos superiors i desconnectar l'interruptor general de l'electricitat i tancar la clau de pas del gas. I en cas de circular en cotxe, s'aconsella allunyar-se de les rieres, torrents i zones que es poden inundar, no quedar-se observar l'aigua en punts pròxims a les lleres, ponts i viaductes i no travessar cap riu, riera o zona inundada, ni a peu ni en cotxe.