L'Agència Catalana de l'Aigua desembassarà les preses de Sau i Susqueda

Les intenses pluges de les darreres hores han fet créixer notablement les conques dels pantans

  • L'estany de Banyoles es trobava ahir amb nivells molt alts © ACN
    L'estany de Banyoles es trobava ahir amb nivells molt alts © ACN
  • Pantà de Boadella (Alt Empordà) aquest dimarts, quan ha arribat al 85% de capacitat © ACN
    Pantà de Boadella (Alt Empordà) aquest dimarts, quan ha arribat al 85% de capacitat © ACN
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) desembassarà les preses de Sau i Susqueda i ho farà de forma important, segons ha precisat. És per això que Protecció Civil ja ha alertat els ajuntaments perquè es podrien produir incidències a conseqüència de l'aigua que es desembassi. En aquest sentit, Protecció Civil insta els ajuntament a evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell. Segons l'ACA, el conjunt dels embassaments catalans es troben al 84% de la seva capacitat.

D'altra banda, la Policia Local d'Olot ha informat que el riu Fluvià s'ha desbordat en tres punts de la ciutat, concretament al Pont de Mores, a la Ronda Fluvià i al Passeig de Sant Roc, tot i que ha assegurat que la crescuda no ha provocat cap incidència important.

L'ACA ha informat que caldria tallar les carreteres locals C-252 entre Peralada i Vilabertran, a l'Alt Empordà; i la GIV-5041 entre Pont de Molins i Boadella, també a l'Alt Empordà, per risc d'inundacions a causa de la crescuda del riu.

Boadella arriba al màxim

Les fortes pluges que han caigut en poques hores a l'Alt Empordà han obligat aquest dimarts al matí a obrir les portes de fons del pantà de Boadella (Alt Empordà), una actuació que no es feia des del període 2005-2006. Aquesta obertura ha permès augmentar el cabal de sortida per així tenir espai suficient per poder assumir l'aigua de la capçalera i també de la pluja que pugui caure en les pròximes hores.

Risc d'inundacions

La fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) segueix activada, tot i que les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen que les precipitacions desapareixeran en les properes hores. Malgrat això, el fort cabal d'alguns rius i rieres ha portat la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) a mantenir activat el pla en situació d'alerta. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), els nivells dels rius de les conques del Fluvià a Esponellà (Pla de l'Estany), el riu Onyar a Girona, el Ter a Masies de Roda (Osona) i a Ripoll, i el Llobregat a Guardiola de Berguedà estan augmentat de forma creixent i per sobre de l'habitual.