El Festival Portalblau de l'Escala tindrà la crisi dels refugiats com a teló de fons

La XII edició serà de l'11 de juliol al 9 d'agost

La nova edició del Portalblau de l'Escala (Alt Empordà) tindrà una mirada marcadament mediterrània. El festival, que es farà de l'11 de juliol al 9 d'agost comptarà un any més amb el MAC Empúries, a les ruïnes, com a escenari de concerts de gran format. Enguany, hi actuaran Alfred García (26 de juliol), tal com es va anunciar fa uns mesos, i Paco Ibáñez (27 de juliol). El director del festival, Fran Arnau, ha destacat aquestes dues apostes artístiques de diferents generacions, com és per una banda la gira internacional d'Ibáñez coincidint amb el 50è aniversari del seu històric concert a l'Olympia de París, i per l'altra, el conegut cantant i compositor sorgit del programa Operación Triunfo del 2017.

García ha assistit a la presentació de la programació i ha subratllat que està encantat de participar en un certamen "singular" i mediterrani com aquest tot dient que l'Escala és un indret "idíl·lic" que acostuma visitar per descansar. D'altra banda, ha destacat que el festival també doni suport a l'ONG Open Arms i que està molt content de poder actuar en un cartell on també hi ha altres figures a qui admira com ara el mateix Pac Ibáñez, que ja "va estudiar molt" a l'institut i a qui recentment ha pogut conèixer personalment.

Reflexionar sobre el drama dels refugiats

Precisament aquest any el festival ha volgut posar el focus en la crisi humanitària dels refugiats a la mediterrània amb una programació especial per reflexionar sobre aquest tema. L'activista Sara Montesinos i el fotoperiodista Martí Albesa compartiran les seves vivències en una conferència a l'Alfolí de la Sal. L'artista Marc Sellarès farà una intervenció a la sorra d'una de les platges de la localitat creant una silueta de grans dimensions. Les onades completaran l'acció esborrant el dibuix, una crua metàfora de com el mar també esborra la vida de les persones que moren ofegades.

Una altra de les propostes és el concert Orpheus XXI, format per refugiats de tota la Mediterrània i ideat per Jordi Savall. Actuaran sota la direcció del músic sirià Moslem Rahal i una part del taquillatge d'aquest concert i de l'Alfred García així com part dels honoraris de Marc Sellarès es destinaran a Open Arms. Amb aquest gest es vol contribuir a la feina que des de fa anys porten fent salvant vides al mediterrani tot i que ara tenen el vaixell bloquejat al port de Barcelona.

El corresponsal de La Vanguardia Tomás Alcoverro que cobreix l'Orient Mitjà des del 1970 oferirà una xerrada titulada 'Entre Barcelona i Beirut, dues vores del Mediterrani' i la biblioteca Víctor Català acollirà una mostra fotogràfica i de llibres sobre els refugiats titulada 'Oberts a la mediterrània'.

Pau Riba i Marc Parrot

En l'edició d'enguany destaquen altres noms com ara Pau Riba, que actuarà a Mar de Massana en la seva gira 50 anys del disc 'Dioptria' acompanyat de la banda De Mortimers i el seu format més rocker, i Marc Parrot amb el seu últim treball, 'Refugi'. Sota la direcció escènica de Los Galindos, el músic trencarà les barreres de l'escenari des d'una iurta tibetana instal·lada a la plaça del III Centenari de l'Escala en un format íntim. L'aforament serà de vuitanta persones i es faran diferents sessions en dos dies.

A l'escenari de Mar de Massana, un dels punts més emblemàtics amb vistes a la badia, també hi actuaran Anna Roig & Àlex Cassanyes amb la Big Band Project. Oferiran una selecció de temes versionats de la cançó francesa en un espectacle titulat Hommage aux belles chansons. El repertori inclou peces musicals de Jacques Brel, Claude Nougaro o Serge Gainsbourg, entre d'altres.

Entre les propostes teatrals i de circ, destaquen la companyia Pessic de Circ amb l'espectacle 'Sidecar' i l'espectacle poètic 'Una vela en el mar blau: poesia catalana de tema grec' protagonitzat pels actors Carme Callol i Jaume Comas i els músics Josep Tero i Ferran Martínez.

Enguany es farà una nova edició del cicle Do Re Vi, que marida música i vi. Es farà una sessió amb la pianista i compositora Clara Peya i una altra amb Rusó Sala que presentarà el seu nou disc. La sommelier Clara Antúnez de La Gastronòmica serà l'encarregada d'escollir els vins dels cellers JOC i Eccovici per a cada actuació.

L'alcalde del municipi , Victor Puga, ha destacat la singularitat del Portalblau amb una oferta cultural diversa i amb arrel mediterrània i ha recordat que l'any passat es va batre un rècord d'assistents. Les entrades ja estan a la venda.