S'alenteixen les obres de l'Hospital Transfronterer de Puigcerdà per falta de finançament

La falta de una AECT fa que els fons francesos no arribin

L'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, ha explicat que les obres del Hospital van a un ritme molt lent ja que segons els ha dit la Generalitat no han arribat els diners de la part francesa. La Generalitat ja ha completat la seva aportació econòmica i ara és el govern francès qui ha de posar els diners que falten. Actualment, diu Planella, s'està treballant en l'interior de l'Hospital i en la part elèctrica. I afegeix que des del Govern se'ls ha dit que les obres reprendran aviat el seu ritmen normal.

L'aportació francesa s'ha de fer a través de l'AECT imprescindible per gestionar l'aportació econòmica francesa, però que encara no ha estat constituït. L'AECT Hospital de Cerdanya ha d'estar formada per part espanyola per la Generalitat de Catalunya i per part de la República Francesa, pel govern de la república i l'Agència Regional de Salut del Llenguadoc-Rosselló.

L'Hospital té un pressupost de 38,5 milions d'euros, la Unió Europea en subvenciona 18,5 milions a través dels fons FEDER la resta, 20 milions, són subvencionats en un 60% per la Generalitat i l'altre 40% pel govern francès.

L'hospital transfronterer, que es va començar a construir el febrer de l'any 2009, esdevé un nou model de salut més enllà de les fronteres geogràfiques. Al centre hi treballaran uns 200 professionals, entre facultatius, infermers, auxiliars, tècnics i administratius, francocatalans que ja estan treballant en els protocols de formació del personal del centre.

El nou hospital contarà amb 19.000 metres quadrats amb una capacitat de 71 llits, dels quals 56 seran d'hospitalització convencional, 10 d'hospitalització de dia i cirurgia major ambulatòria i 5 d'observació. A més hi haurà quatre quiròfans, dotze boxs a urgències i una amplia sala d'atenció per parts.

El centre dóna cobertura a les comarques de la Cerdanya francesa i catalana i al Capcir, amb una extensió de 1.340 quilòmetres quadrats i que inclouen 53 municipis amb una població de 30.000 habitants.