La Generalitat reclama que l'autopista sigui gratuïta a la Selva mentre la N-II segueix en obres

Els alcaldes de la comarca fan una crida a la ciutadania perquè la participació sigui massiva a la protesta de dissabte

Eudald Casadesús s'ha reunit aquest dijous amb els alcaldes de la Selva a la seu del Consell Comarcal. Les infraestructures i -sobretot- l'estat d'abandonament en què es troba la N-II han centrat bona part de la trobada. El delegat del Govern ha garantit als alcaldes que la Generalitat 'empenyerà' perquè l'Estat desencalli aquest 'punt negre' de la xarxa viària gironina.

En aquest punt, Casadesús ha recordat que la N-II, una de les artèries d'accés a la Costa Brava, suposa no només 'un problema de seguretat' sinó també d'imatge. 'Sembla que et passegis per un prostíbul a cel obert', ha declarat el delegat, en referència a les noies que s'ofereixen al peu de l'asfalt.

Eudald Casadesús tampoc s'ha estat de criticar l'actitud de l'estat espanyol en tot el procés. 'Hem quedat escaldats massa temps, i crec que és una pena que en èpoques de vaques grasses, i quan es podia tirar endavant el desdoblament de la N-II, això no s'hagi fet', ha lamentat el delegat de la Generalitat.

El delegat també s'ha fet ressò de la proposta dels alcaldes perquè, mentre no s'executi el desdoblament, l'autopista AP-7 sigui gratuïta en tot el tram que s'estén per la Selva. Eudald Casadesús ha dit que allò més 'lògic, evident i normal' seria que els peatges entre Sarrià de Ter (Gironès) i Maçanet de la Selva no es paguessin o incloguessin una rebaixa. 'Sobretot, tenint en compte el greuge històric que significa aquesta carretera per al territori', ha remarcat.

Precisament, la reunió del delegat amb els alcaldes ha tingut lloc dos dies abans de la concentració de protesta convocada pel mateix Consell Comarcal. De moment, s'han enviat 10.000 fulletons amb la convocatòria arreu de la comarca, i el president del Consell, Jordi Gironès, espera que el seguiment sigui massiu.

'Els vilatans ja n'estan molt tips, de la situació a la N-II; per això crec que la jornada serà molt profitosa', ha assegurat Gironès. I ha afegit: 'El que no podem permetre de cap manera és que la situació econòmica precària serveixi d'excusa per deixar de fer l'obra; la Nacional és prioritària, i si amb actes com aquest no n'hi ha prou, plantejarem accions més contundents'.

El desdoblament de l'eix tira endavant

En matèria d'infraestructures, Eudald Casadesús també ha garantit que, tot i el pla de contingència pressupostària de la Generalitat, el desdoblament de l'eix transversal tira endavant i es compliran els terminis previstos. Les retallades, però, sí que poden condicionar la millora de la N-141 entre Salt i Amer, l'anomenada 'carretera de la vergonya', tot i que Casadesús ha dit que es farà 'tot el possible' perquè les obres tirin endavant.

Entre els temes que s'han posat damunt la taula durant la trobada, també hi ha hagut queixes d'alcaldes perquè els pagaments d'obres incloses al PUOSC acumulen retard. El delegat els ha dit que, en un parell de mesos, i quan es disposi del pressupost per al 2011, 's'estarà en condicions de poder desencallar aquests pagaments endarrerits.

En matèria de seguretat, Eudald Casadesús ha garantit també reforços policials a la Selva interior a partir de la propera tardor. Finalment, a la reunió els alcaldes també han fet arribar al delegat la seva preocupació perquè el nou canal Esports 3 no es veu en alguns municipis (com Sant Hilari i Arbúcies) i perquè, a Susqueda, hi ha molts problemes de recepció de la TDT.