Mig centenar de treballadors de l'aeroport de Girona es manifesten contra la privatització d'Aena

Han cridat consignes amb el lema 'ZP això no està bé; aeroports venuts, tots fumuts!'

La manifestació a l'aeroport de Girona ha aplegat una tercera part del personal que Aena té a l'equipament. Dels 150 treballadors que hi ha, n'han pres part una cinquantena. Equipats amb xiulets, cartells i una pancarta on es podia llegir 'Per un servei públic, una Aena pública', els empleats han sortit del bloc tècnic i han portat la seva reivindicació fins a l'interior de la terminal, on han llegit un manifest.

El personal d'Aena critica que Foment hagi engegat el procés de privatització parcial dels aeroports, i sostenen que aquesta mesura posa en entredit tant les seves condicions laborals com els seus llocs de treball. 'Primer seran els de Madrid i els de Barcelona, i en seguiran d'altres; pel que veiem a venir, els aeroports on hi ha negoci i bons beneficis acabaran a mans de gran empreses privades', recull una part del manifest.

El text també es pregunta, però, què passarà amb els aeroports que siguin deficitaris. 'Se'ls quedarà l'Estat o els tancarà? O potser es vendran a preu de saldo?', recull l'escrit. El portaveu de la UGT a l'aeroport de Girona, Josep Codina, ha criticat que encara hi ha 'moltes incògnites' al voltant del procés de privatització, i que 's'amenaça' greument el futur de la plantilla.

'Volem un manteniment de l'ocupació i de les condicions laborals', ha reclamat Codina. I ha afegit: 'Tot i que actualment no siguin res de l'altre món, el fet que se'ns subrogui a una societat anònima obre la porta a expedients de regulació i a la pèrdua de drets'.

Baixada de passatgers i operacions

Els sindicats CCOO, UGT i USO també critiquen que, si es porta a terme la privatització de les instal·lacions de Vilobí d'Onyar, se'n ressentiran tant els treballadors com els passatgers i les operacions. 'En el cas de Girona, la decisió de privatitzar està afectant negativament a l'aviació en general que, a causa de les noves taxes d'aterratge, està caient en picat', recull el manifest.

En aquest punt, Josep Codina ha explicat que, tot i que aquest 2011 s'hagin rebaixat taxes per a l'aviació comercial, no ha passat així amb la general. 'S'ha passat de pagar 5 euros per tonelada a 52; ens està desapareixent l'aviació general, i les escoles ja no fan vols a Girona perquè els surt més a compte anar a altres llocs com Sabadell', ha criticat el representant sindical.

A més, els treballadors també recorden que, a tot això, s'hi ha de sumar la retallada de vols anunciada per Ryanair a partir d'aquest estiu, que també influirà.

La manifestació d'aquest matí dels treballadors d'Aena també ha servit per escalfar motors davant les jornades de vaga que començaran a partir de Setmana Santa. 'La vaga és una mesura extrema, perquè el Ministeri de Foment no té voluntat de negociar', ha conclòs Josep Codina.