Capturen un voltor negre a l'aeroport de Girona

L'exemplar, que estava dèbil, va néixer a la colònia de Boumort

Els Agents Rurals van capturar dimecres un exemplar de voltor negre a l'aeroport de Girona, en un operatiu especial per recuperar l'exemplar que estava dèbil i mostrava signes de descoordinació en el vol. La captura va ser possible gràcies a la informació aportada pel radioseguiment del Grup de Rehabilitació de Fauna Autòctona i el seu Hàbitat (GREFA).
L'animal va néixer l'any passat a la Reserva Nacional de Caça de Boumort (Lleida), en el marc del programa de reintroducció de l'espècie que impulsa la Generalitat amb el suport de diverses entitats. L'animal duia un dispositiu emissor de GPS i feia temps que mostrava signes de descoordinació un comportament anòmal en els seus moviments perquè tenia dificultats per mantenir el vol.
 
En els últims dies, les dades mostraven que la s'havia debilitat i que calia una intervenció. Després de detectar la seva presència a la zona d'Aiguaviva (Gironès) i per garantir la seguretat de l'exemplar i l'activitat de l'aeroport, es va activar el protocol de captura.

Es tracta d'una femella Ametlla, que va néixer l'any passat a la colònia de Boumort. Amb 80 dies de vida, es va anellar al niu per facilitar-ne el seguiment i se li va col·locar un emissor finançat pel GREFA. Es va fer el mateix procediment amb els altres cinc polls que van néixer l'any passat a la mateixa colònia.

Un cop capturat, l'animal va ser traslladat al Centre de Fauna de Torreferrussa amb només 6 kg de pes, molt baix per un exemplar de la seva edat. De moment, se li han fet diverses analítiques per aclarir les causes de la descoordinació que ha patit i poder recuperar-lo per retornar-lo a la natura.

Fa més de deu anys que la Generalitat, a través del Departament d'Agricultura, impulsa el projecte de reintroducció del voltor negre als Pirineus. GREFA, Trenca i Naturaleza Rural hi participen, juntament amb personal de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. L'Obra Social “la Caixa”, REE i Fundació biodiversidad col·laboren en el finançament.

Les darreres dades del projecte evidencien bons resultats en relació a la presència de la població del voltor negre als Pirineus. Així, la colònia ha augmentat fins als 64 exemplars, 8 més que l'any anterior, amb bones perspectives per al futur. Dels 64, 31 exemplars han estat reintroduïts, 23 han nascut a la colònia i 10 són d'origen ibèric i francès.