Alumnes de l'institut de Sant Gregori porten al Parlament europeu el seu documental

Tracta sobre l'exili durant la guerra civil

Prop d'uns 60 alumnes de l’Institut Vall de Llémena de Sant Gregori (Gironès) han presentat avui al Parlament europeu un documental sobre els efectes de l’exili durant la guerra civil espanyola. Es tracta del projecte Escaping war, que els alumnes gironins han dut a terme conjuntament amb els estudiants del centre NMS/VBS In der Krim de Viena (Àustria).

Escaping war és un treball que mostra el paral·lelisme entre la situació viscuda pels republicans que es van haver d’exiliar en acabar la guerra civil i els exiliats sirians que han fugit de la guerra viscuda els darrers anys. Així, s’aborden aspectes com el fet d’haver d’abandonar les famílies, la casa o els amics, la por a les represàlies, la duresa del viatge a l’exili.... A través del treball, els alumnes reflexionen sobre el drama dels nois i noies refugiats sirians i també sobre el passat dels seus avis i besavis (que també eren adolescents en aquell moment), que van viure una situació molt semblant durant la guerra civil. Alguns dels alumnes del centre austríac són joves que han hagut d’exiliar-se a causa de la guerra a Síria.

Tot plegat s’ha reflectit en un documental que es presenta avui al Parlament europeu, en el marc de la commemoració del 80è aniversari de la fi de la guerra civil, el 1939. Entre els treballs duts a terme per a fer el documental, destaquen entrevistes als avis que van viure el final de la guerra, visites a camps de concentració del sud de França, visita i entrevistes a joves alumnes sirians de Viena, o el pas a través de la frontera –pas de Lli- per on van fugir republicans el 1939.

El projecte està finançat per la Unió Europea i té una durada de 3 anys escolars, que implica que els estudiants de les dues escoles han pogut conèixer les guerres civils sirianes i espanyoles. Els estudiants s’han format per narrar i rodar el documental i durant aquest temps s’ha dut a terme la mobilitat tant a un com altre país, a través de la beca Erasmus+.