Patrimoni tomba la reforma del monestir de Sant Joan les Fonts al eliminar les pintures de l'absis

Als anys 90 es va fer una intervenció per consolidar l'estructura del monestir d'època romànica

  • El nou delegat territorial de Cultura, Antoni Baulida © ACN
    El nou delegat territorial de Cultura, Antoni Baulida © ACN
  • Monestir de Sant Joan les Fonts © Wikipedia
    Monestir de Sant Joan les Fonts © Wikipedia

El Bisbat de Girona és el promotor del projecte de rehabilitació del monestir de Sant Joan les Fonts que data del segle XII i és monument declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. La comissió de Patrimoni ha analitzat el projecte i ha informat desfavorablement perquè considera que dues de les actuacions no són correctes. Per una banda, la idea del promotor és eliminar les pintures que hi ha a l'absis. Segons Baulida, cal analitzar la importància de les pintures i descartar que a sota n'hi hagi d'època més antiga. Per això, Patrimoni ha demanat que es refaci el projecte i s'inclogui un estudi de les mateixes.

D'altra banda, a Patrimoni tampoc li sembla bé el repicat de la pedra de la nau central que s'inclou al projecte i es demana que es proposi una altra opció. Segons ha detallat Baulida, a la comissió sí li ha semblat bé la recuperació d'una antiga obertura a una paret lateral i el repicat de les voltes. Ara bé, fins que no es torni a presentar el projecte modificat, Patrimoni no donarà llum verda al projecte.

La comissió tampoc ha aprovat un projecte que preveia una intervenció a la muralla carlina adjacent a la residència de Santa Maria del Tura d'Olot. Baulida ha explicat que s'ha demanat a Patrimoni permís per obrir un forat de 3 metres d'amplada per 2,2 d'alçada per comunicar la residència religiosa, a través de la muralla, amb una finca del costat on s'hi vol fer un aparcament. La comissió ha informat desfavorablement però sí permet als promotors -l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona- enderrocar un tros de muralla que no és històrica.

Pluma farà canvis a la comissió

La comissió que es va celebrar el passat divendres a Girona va ser presidida per nou director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma, que el passat mes de febrer va deixar el seu escó a l'Ajuntament de Girona -on feia 20 anys que era regidora del PSC- i també a la Diputació de Girona, essent portaveu socialista en les dues institucions, per formar part del Govern de CiU.

Segons ha explicat Baulida, Pluma serà present a les sis comissions territorials de Patrimoni de Catalunya i, a Girona, ha demanat fer canvis en la composició de la comissió. Segons ha explicat el delegat territorial, dels 15 membres de la comissió, 3 són de lliure designació per part del director general. Baulida ha dit que Pluma ja li ha comunicat aquesta intenció però que no li ha donat noms. Segons el delegat territorial, la intenció del director general és canviar persones que fa 'molt temps' que estan a la comissió.