Dos dibuixos de Goya al magatzem del Museu d'Art de Girona

El pintor aragonès els va plasmar el 1824 al llibre de visites de la família dels Carles

  • El dibuix 'Dues dones vora la finestra' de Goya © ACN
    El dibuix 'Dues dones vora la finestra' de Goya © ACN
  • El dibuix 'Dues velles' de Goya © ACN
    El dibuix 'Dues velles' de Goya © ACN
Les entranyes del Museu d'Art de Girona amaguen centenars d'obres, totes curosament ordenades i classificades. Només al voltant del 20% dels 12.300 objectes de la col·lecció està exposat, mentre que la resta es troba al magatzem. I amagats en un dels plafons, custodia dos dibuixos que Goya va deixar per a la posteritat al llibre de visites de la família dels Carles -aquesta va llegar al Bisbat les seves propietats.

Centenars d'històries guardades al magatzem

De la mateixa manera que els Goya esbossats a Girona, cada obra del Museu té una història al darrere, i amb l'objectiu de conèixer millor aquest rerefons, cada mes s'escull un objecte del magatzem perquè un estudiós n'investigui les característiques -durant aquest temps també s'exposa a la part visible del museu.

Aquest programa va servir per abocar llum a una pintura de la qual pràcticament no se'n sabia res. Les inscripcions de 'boceto' i '3r año', però, van fer sospitar que no es tractés d'una de les obres becades per la Diputació a finals del segle XIX, per tal que els autors ampliessin els estudis als focus artístics del moment -durant una temporada va ser Roma, i després, París.

Mentre investigava l'origen d'aquesta obra, l'estudiós que se n'havia encarregat va trobar documentació que la relacionava amb el pintor i escultor Josep Clarà. Això, juntament amb el fet que es coneixia que havia guanyat una d'aquestes beques per anar a París, va permetre adjudicar aquest quadre fins llavors anònim a l'autor olotí.

Un altre dels objectes curiosos que guarda el magatzem és una col·lecció de xilografies, principalment del segle XVIII, algunes de les quals pretenien ensenyar trucs de màgia als ciutadans de l'època. És el cas, per exemple, d'una que ensenya com clavar-se un ganivet a la mà sense prendre mal.

Dels 12.300 objectes de la col·lecció del museu, 2.700 són del bisbat de Girona; 2.400, de la Generalitat, i 7.300, de la Diputació. Les obres daten des del preromànic (segle X) fins a principis del segle XX, i la major part són pintures, tot i que també hi ha escultures, i peces de ceràmica i orfebreria.