El fiscal vol 22 anys de presó per a l'acusat d'assassinar a ganivetades la seva dona a Salt

L'escrit d'acusació recull que el processat tenia atemorida la víctima i que l'humiliava constantment

Segons recull l'escrit d'acusació, la parella portaven casats uns 25 anys. Feia uns dos mesos, però, que la víctima havia marxat de casa davant 'l'insuportable i angoixosa situació' que li feia viure l'acusat. I és que Hassan El A. l'insultava amb freqüència, l'amenaçava i la tenia constantment atemorida.

De fet, el fiscal recull que l'acusat portava aquest assetjament fins a l'extrem, i arribava a seguir la dona pel carrer 'per obstaculitzar que es relacionés amb altres homes' o li prohibia 'maquillar-se i dur pantalons ajustats'. Fins i tot, quan la víctima va decidir inscriure's a un curset per aprendre català, l'acusat li va posar un ganivet al coll dient-li que la mataria, i la controlava cada vegada que anava a classe.

A més, quan els dos es trobaven a casa, Hassan El A. la solia amenaçar amb un ganivet i li havia arribat a dir que, si la matava, no li faria res entrar a presó 'perquè a Espanya és com un hotel'. A principis del 2010, la víctima feia un any i mig que suportava aquestes humiliacions. Ella i tres dels fills del matrimoni -el quart es va quedar al Marroc- havien arribat a Salt l'estiu del 2008 per retrobar-se amb Hassan El A., dins el procés de reagrupament familiar.

Arran d'aquesta 'ansietat, tristesa i temor' continuats, la dona va decidir separar-se de l'acusat. L'abril del 2010, després de tornar de Bèlgica on havia anat a veure la mare, la víctima va marxar de casa i se'n va anar a viure amb el fill petit.

A partir d'aquell moment -segons recull el fiscal- Hassan El A. li va fer viure un autèntic calvari. El ministeri públic indica que l'acusat l'amenaçava constantment amb matar-la, i que això feia que la dona visqués amb un temor constant. Per això, quan sortia al carrer, aprofitava per fer-ho quan sabia que el processat estava treballant o sovint solia canviar de ruta quan tornava a casa.

Sense possibilitat de defensa

El 31 de maig de l'any passat, però, Hassan El A. va aconseguir el seu objectiu i va complir les amenaces. Quan la víctima tornava de portar el fill petit a escola, i caminava pel carrer Doctor Castany, el processat se li va acostar. Quan la dona va dir-li que no volia parlar amb ell, l'acusat va treure un ganivet de 17 centímetres de fulla d'una bossa, i li va clavar tres punyalades al costat.

La dona va caure al terra i, un cop la tenia 'debilitada i indefensa', Hassan El A. se li va posar al damunt i li va enfonsar dues vegades més el ganivet al cor. La força de l'atac va ser tan gran que el ganivet 'es va trencar pel mànec' i la fulla va quedar dins el cos de la víctima, segons precisa el ministeri fiscal.

Després de ferir-la de mort, i mentre la víctima agonitzava, Hassan El A. es va desfer del mànec del ganivet llançant-lo sota un dels cotxes que hi havia aparcats al carrer. L'assassí va marxar corrents del lloc, mentre la gent que havia sentit 'els crits desesperats i agònics' de la víctima s'acostava al lloc del crim.

Hassan El. A. es va entregar cinc minuts després del crim a la Policia Local de Salt. L'home va anar fins a la comissaria del cos, hi va entrar i va explicar als agents el que havia fet. D'ençà d'aleshores, es troba ingressat a presó.

Assassinat, violència i amenaces

El ministeri fiscal imputa al processat un delicte d'assassinat, un altre de violència psíquica i física habitual en l'àmbit de la llar i un tercer d'amenaces greus. El fiscal considera que, a l'hora d'imposar la pena, s'ha de tenir en compte l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió dels fets.

L'acusació pública sol·licita que es condemni Hassan El A. a una pena global de 22 anys de presó (disset per l'assassinat, tres per la violència i dos per les amenaces). A més, també demana que se li retiri la pàtria potestat dels seus dos fills menors d'edat (els altres ja tenen més de 18 anys), que no els pugui veure ni parlar amb ells durant tot el temps de la condemna, i que no pugui portar cap mena d'arma durant cinc anys.

En concepte de responsabilitat civil, el fiscal demana que l'acusat indemnitzi els seus quatre fills amb 450.000 euros. D'aquests, 150.000 euros són per a cadascun dels fills menors, 100.000 per a una filla que té 20 anys, i 50.000 per a un fill que té 25 anys, i que sempre ha viscut al Marroc. El crim arribarà en les properes setmanes a l'Audiència de Girona.