Santa Coloma de Farners organitza un acte de reparació jurídica als processats durant el franquisme

125 veïns del municipi rebran la nul·litat del consell de guerra a familiars

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners (Selva), juntament amb la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de l'Arxiu Nacional de Catalunya i la revista Ressó, organitza aquest dissabte 13 d'abril, a partir de les set de la tarda a l'Auditori municipal, un acte de reparació jurídica i homenatge als colomencs sotmesos a consells de guerra i processos judicials durant el franquisme.

L'acte, presidit per l'alcalde, Joan Martí i el MHP de la Generalitat, Quim Torra, comptarà amb la presència de familiars dels represaliats. En aquest sentit, Teresa Garcia parlarà en nom de tots els familiars de persones que van ser patir consells de guerra durant el franquisme. També intervindrà Quim Carreras, l'arxiver comarcal, que ho farà en nom de l'Arxiu Nacional de Catalunya. L'acte de reparació comptarà també amb parlaments de l'alcalde i del president de la Generalitat, així com de responsables de la revista Ressó, que durant anys han glossat la recuperació de la memòria històrica a Santa Coloma de Farners. Hi haurà l’acompanyament musical dels professors de l’Escola Municipal de Música Francesc Alsina i Neus Cuberta.

L'acte parteix de la llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya. Per a l'acte de reparació s'ha comptat amb la col·laboració de la revista Ressó, l'Arxiu Comarcal de la Selva i un grup de col·laboradors i historiadors locals format per Miquel Borrell, Josep Maria Casas i Ernest Morell. A partir d'aquí, s'ha pogut elaborar la llista de les 125 persones de Santa Coloma de Farners del total de 66.590 catalans amb dret al document de nul·litat, segons la relació de què disposa l'Arxiu Nacional de Catalunya. Durant l'acte de dissabte es lliurarà el document individualitzat que dona fe de la nul·litat del consell de guerra dictat per causes polítiques contra ells. La llei 11/2017 reconeix que els consells de guerra franquistes eren contraris a la llei i que van incomplir el dret a un judici just, per la qual cosa han quedat anul·lats.