Girona aprova destinar 802.000 euros a reparar d'urgència canonades obsoletes d'Agissa

La majoria es troben a la ciutat i també n'hi ha a Salt i Sarrià de Ter

D'ençà que els tres ajuntaments –amb Girona al capdavant- van assumir la gestió d'Agissa per ordre judicial, els consistoris han tingut més accés al dia a dia de l'empresa mixta. Avui, amb l'horitzó que el servei d'aigües passi a ser públic a finals del 2020 (quan s'acabi la concessió) l'Ajuntament de Girona ja ha començat a preparar el terreny.

Allò més destacat és que el ple ha aprovat crear un fons d'urgència per dur a terme reparacions a la xarxa d'aigües de Girona, Salt i Sarrià. Es dotarà amb 802.347,22 euros, que serviran per substituir trams de canonades "molt antics i que presenten avaries constants". I en alguns casos, on encara hi ha presència de fibrociment (amiant).

El vicealcalde Eduard Berloso ha explicat que, de fet, durant els darrers anys, les inversions que Agissa ha fet a la xarxa només pujaven a 72.000 euros anuals. "Una xifra del tot insuficient per assegurar la continuïtat del servei", ha subratllat Berloso.

Amb la informació que fins ara tenen els ajuntaments, s'ha pogut verificar que a gran part de la xarxa d'aigües no s'hi han fet "actuacions de renovació" durant els últims anys. En concret, això passa a 260 quilòmetres de canonades dels 487 que té Agissa. I per tant, quan s'acabi la concessió, la infraestructura estarà "envellida".

Ara, aquest fons de reposició permetrà tirar endavant 21 obres d'urgència. La majoria són a Girona ciutat (a llocs com el carrer Migdia o la zona de la Devesa) però també n'hi ha a Salt (carrers Pau Casals i Àngel Guimerà) o a Sarrià de Ter (a la zona de la Rasa). La inversió més elevada de totes puja a 120.000 euros, i permetrà substituir les canonades que passen per sota la carretera de Sant Feliu de Girona (i que són les que abasteixen els barris de Vila-roja i Font de la Pólvora).

Actualitzar el pla d'inversions

A banda d'aprovar aquest fons per a obres d'urgència, el ple de Girona també ha modificat altres parts del contracte amb Agissa. En concret, s'ha actualitzat el Pla Director d'Inversions 2013-2020, que ha passat dels 2,6 als 1,6 MEUR "per ajustar-lo a les necessitats reals del servei". I és que el document que hi havia vigent fins ara estava del tot desfasat, perquè no s'havia complert.

En paral·lel, amb l'objectiu de quadrar números amb la vista posada a la municipalització, l'Ajuntament de Girona també ha aprovat apujar en 100.000 euros anuals el cànon de sanejament de l'aigua. Un import que l’Ajuntament assumirà del pressupost per no revertir-lo a les factures dels abonats.

Picabaralla entre Madrenas i la CUP

El ple de Girona ha aprovat aquestes modificacions per àmplia majoria, amb dinou vots dels 25 que formen el ple (i que són els que sumen CiU, ERC, el PSC i el PP). La CUP i Cs, per la seva banda, s'han abstingut.

L'oposició, però, sí que ha retret a l'equip de govern haver anat amb presses (perquè aquest punt de l'ordre del dia ha entrat per urgència) i li ha recordat que la gestió de l'aigua – el ja conegut com a 'cas Agissa- s'ha de tancar "de la millor manera possible" perquè és un afer "important i sensible".

Durant el debat, però, hi ha hagut una enganxada entre la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, i l'alcaldessa Marta Madrenas. Pèlach ha justificat l'abstenció del seu grup perquè la CUP no volia "posar pals a les rodes" a la modificació del contracte, però ha retret a CiU haver mantingut una actitud "letàrgica" amb Agissa i només haver actuat després que ells portessin l'afer a fiscalia.

L'alcaldessa, per la seva banda, visiblement enutjada, ha respost a Pèlach que la municipalització del servei d'aigües deriva de les auditories encarregades per l'aleshores alcalde Carles Puigdemont. "Vostès fan política de pancarta, però nosaltres la fem de gestió; i és això el que permetrà municipalitzar l'aigua", ha dit.

La modificació del contracte i la creació del fons de 802.000 euros per a obres d'urgència no han estat els únics punts referents a Agissa que han passat pel ple. El consistori també ha aprovat –en aquest cas, només amb l'abstenció de Cs- donar dos mesos més a Girona SA perquè els hi faci arribar un inventari acurat de l'estat de la xarxa d'aigües.

Contra el feixisme i el racisme

El ple de Girona d'aquest abril també ha aprovat una moció ciutadana, presentada pel Casal Independentista El Forn, per declarar la ciutat municipi contra el feixisme i el racisme. L'escrit també insta l'Ajuntament a denegar tant l'ús d'equipaments municipals com de la via pública "a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere o política". El text s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, la CUP i el PSC. Cs s'ha abstingut i la regidora del PP, Concepció Veray, hi ha votat en contra.

D'altra banda, el ple també ha aprovat autoritzar l'empresa Transports Municipals del Gironès a tirar endavant un crèdit d'uns 200.000 euros que permetrà adquirir cinc autobusos nous. D'aquests, tres funcionaran amb gas natural.

Al ple d'aquest abril també ha pres possessió la nova regidora d'ERC-MES, Rosa Maria Jaumà. Substitueix el fins ara regidor del grup Martí Terés, que al mes passat va renunciar a l'acta després d'incorporar-se a la candidatura de JxCat.