Figueres aprova demanar que s'ampliï la declaració de municipi turístic a tota la ciutat

Una cinquantena de persones s'han concentrat en contra de la mesura

Figueres ha donat i vistiplau a la petició per demanar que s'ampliï a tota la ciutat la declaració de municipi turístic. L'equip de govern (PDeCAT i els dos regidors no adscrits) han comptat amb el suport del PP i Ciutadans per tirar endavant la sol·licitud, que ara s'enviarà a la Direcció General de Comerç de la Generalitat.

La mesura, però, ha topat amb l'oposició d'ERC, la CUP, el PSC i Compromís d'Esquerres, que hi han votat en contra i han criticat durament la proposta. De fet, la CUP ha demanat que el punt de l'ordre del dia quedés sobre la taula i l'equip de govern ha fet un recés per debatre-ho, però, finalment, s'ha tirat endavant.

I és que no només part de l'oposició s'hi ha manifestat en clarament en contra sinó que, a més, una cinquantena de persones s'han concentrat a les portes de l'Ajuntament per protestar. La mobilització, convocada per CCOO, ha aplegat diversos treballadors d'establiments i grans superfícies que creuen que la mesura anirà en detriment dels seus drets i la conciliació laboral i familiar.

Els manifestants han assistit també al ple mostrant una pancarta a favor de la conciliació i s'han viscut diversos moments de tensió quan han increpat a alguns dels grups favorables, com el PP, i han intentat intervenir-hi.

El regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, l'ha defensat i l'ha qualificat "d'oportunitat". Toro ha dit, a més, que les dades econòmiques de les quals disposen ho avalen i s'ha compromès a vetllar perquè es respectin els drets laborals dels treballadors.

Des de l'oposició, la portaveu d'ERC, Agnès Lladó, ha assegurat que es tracta d'una mesura "nefasta" per a la ciutat i pel "conjunt de treballadors". Lladó també ha dit que creuen que es tracta d'una decisió "precipitada" i que no s'ha consensuat amb el sector.

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Toni García, ha dit que amb la mesura s'aconseguirà que el petit comerç tanqui, que no es crearan nous llocs de treball i que els que hi ha seran més precaris.

El portaveu del PSC, Pere Casellas, també s'hi ha oposat afirmant que "obeeix a una improvisació" i el regidor de Compromís, Òscar Vergés, ha argumentat que s'afavorirà a les grans empreses en detriment dels treballadors.

Els treballadors, en contra

Durant la concentració, el representant de CCOO, Josep Maria Montalbán, ha afirmat que comportarà un empitjorament de les condicions de treball dels empleats de les empreses de la zona i ha recordat que al centre, on s'aplica des del 2012, no ha funcionat.

Una treballadora d'una gran superfície de Vilatenim, Àngels Isern, ha recordat que els diumenges són els únics dies que tenen festa i poden estar amb la família i que econòmicament no els beneficiarà. Sobre la possibilitat de noves contractació, Isern ha dit que "les grans empreses contracten per volum de vendes, però aquí comprarà la mateixa gent".

La liquidació del pressupost de 2018

D'altra banda, l'equip de govern ha donat compte al ple de la liquidació del pressupost del 2018, que s'ha tancat amb un romanent positiu de 3.797.612,98 euros i un endeutament del 47,55%. El regidor Manuel Toro ha dit que hauran de mantenir la contenció de la despesa però que el nivell d'endeutament és "assumible" i que els permetrà seguir fent inversions.