Últims retocs a carrosses i disfresses a poques hores de l'inici del Carnaval

Comparses i organitzadors miren al cel amb por que el mal temps els espatlli la festa

Aquesta setmana s'han iniciat molts actes de Carnaval però és durant el cap de setmana quan se celebren els actes més destacats. Les gran rues de carnaval a municipis de la Costa Brava com Platja d'Aro, Palamós o Roses esperen atraure milers de visitants. A poblacions com Solsona, Sitges o Vilanova i la Geltrú la celebració del Carnaval també és una cita marcada amb vermell i ja fa dies que es respira ambient carnavalesc als seus carrers amb la col·locació de les banderes i la celebració d'actes previs.

Als tallers de costura també es viu activitat frenètica. Malgrat que les cosidores que fa anys que es dediquen a cosir disfresses reconeixen que molta gent opta per disfresses 'de tipus industrial', són moltes les comparses que encara van als tallers tradicionals per fabricar a mida cada un dels vestits.

Fil a l'agulla per a fer els darrers retocs

L'Anna Moreno fa més de quatre mesos que cus sense descans disfresses de carnaval. Com el seu taller de Palamós (Baix Empordà) ja no en queden gaires a la Costa Brava: ella mateixa dissenya el patrons, talla les teles, les cus i fa les proves als membres de les comparses.

Aquest any ha fet més de 200 disfresses per a sis comparses diferents que participen en la rua del Carnaval de Palamós. Les disfresses no només es pensen sobre la base de la originalitat o l'espectacularitat sinó també es fan a consciència ja que l'ajuntament organitza un concurs i hi ha premis en metàl·lic per a les millors colles. La rua més important és la de dissabte per a la qual el consistori col·locarà 8.000 cadires al llarg del recorregut ja que espera superar el nombre de visitants de l'any passat quan les baixes temperatures van fer que menys gent anés a veure les desfilades.

De mitjana, per a cada vestit l'Anna necessita de 5 a 6 metres de tela. Segons ha explicat, aquest any ja no es porta tant la roba de lluentons i han augmentat la demanda d'altres materials com el tul -que dóna molt volum als vestits-, el ras o d'altres teles com el lamé, una roba molt lluenta i que s'adapta bé al cos. Aquest any també ha fet una faldilla a base de gases per a una comparsa de noies per a la qual ha necessitat més de 16 metres de gasses per a cadascuna.

Segons les teles que fan servir o la mà d'obra que cal per fer la disfressa el preu final pot variar. L'Anna però reconeix que, com a mínim, cada persona que surt a la rua es gasta més de 150 euros per fer-se la disfressa. Per això, malgrat que explica que es mantenen el nombre de colles a Palamós, en algunes hi participa menys gent sobretot si el preu de la disfressa és alt.

'Una disfressa molt elaborada pot tenir fins a dos dies de feina', detalla Moreno que reconeix que la gent cada vegada és més reticent a l'hora de pagar els treballs de modista. Aquests darrers dies la feina de l'Anna és fer les darreres proves i entregar els vestits. Per això el seu taller és un anar i venir de veïns que volen que els entri els baixos, els estrenyi les gomes de la cintura o també alguns despistats que volen alguna disfressa senzilla per al ball de dissabte a la nit.

80 comparses al Carnaval de Solsona

Els carrers de Solsona ja estan llestos per rebre una de les festes més arrelades a la ciutat. Engalanats amb els trets característics de cada comparsa, esperen l'arribada dels gegants bojos, la paròdia del bestiari festiu de la capital solsonina. El 'xupinasso' d'aquest dijous donarà el tret de sortida als actes més populars. Entre els quals, destaca la penjada del ruc on, segons el president de l'Associació de Festes del Carnaval, Joan Casals, s'espera que hi assisteixin fins a 3.000 persones.

Un dels trets més distintius de la festa solsonina són les poques disfresses que s'hi poden veure, la majoria dels participants acostumen a assistir a tots els actes amb una bata de diferents colors que els identifica. Casals ha explicat aquest any hi participen 80 comparses.

La comparsa més gran continua sent la 'Matarrucs' que la formen més de 300 persones i és l'única que inclou nens. Precisament per convertir els infants en grans 'carnavaleros' del futur, des de fa dues setmanes, els gegants del carnaval s'exposen a la Sala Polivalent perquè tots els escolars del municipi els puguin visitar. Aquest any, dos dels gegants celebren el seu 25è aniversari, es tracta del 'Comte de l'Assaltu' i el 'Pep dels Oriols'.

Sitges espera més gent aquest any

El Carnaval de Sitges, tot i estar marcat per la contenció econòmica, arriba a una nova edició amb el mateix nombre de carrosses i d'activitats. Seran 50 les carrosses que s'exhibiran pels carrers de la ciutat durant les dues rues més concorregudes del Carnaval, la de la Disbauxa i de l'Extermini on està previst que surtin disfressades més de 2.500 persones. El pressupost que s'ha destinat al Carnaval és de 205.000 euros, una xifra similar a la de l'any anterior. La participació també es preveu que sigui més elevada a causa de la setmana blanca escolar, de manera que el dispositiu de seguretat s'ha planejat tenint en compte aquest fet.

Construir la millor carrossa i dissenyar la disfressa més original és l'objectiu de totes les colles participants. Enguany, l'entitat Casino el Prado ha estat l'encarregada de portar el Carnestoltes i també la Reina del Carnaval. Segons ha explicat el president de l'entitat, Jofre Vilà, ser el responsable del Carnestoltes 'és el millor que li pot passar a qualsevol entitat'. A més, Vilà ha destacat que la 'competència' entre les colles i les entitats provoca que cada any les colles s'esforcin i inverteixin 'per ser millor que els altres'.

Pel que fa a les disfresses, una de les cosidores, Mercè Mercader, ha destacat que han de ser 'vistoses' i que 'sense colors apagats' perquè sinó no queden boniques a la llum. Mercader cus vestits de Carnaval a casa seva des de fa més de 30 anys. Tanmateix, s'ha lamentat que darrerament les colles porten a fer les disfresses de manera industrial i les cosidores de Sitges cada cop fan menys vestits. Per Mercader, això comporta que els vestits 'són tots iguals' i 'no els adapten al cos de cada persona'. A més, també ha explicat que 'el dimarts de la rua moltes disfresses ja estan mig desfetes'.

50 carrosses i 100 banderes donaran forma al carnaval de Vilanova i la Geltrú

La Federació d'Associacions pel Carnaval (FAC) de Vilanova i la Geltrú ha preparat un Carnaval amb poques novetats però que manté 'la seva categoria', segons ha explicat el president de la FAC, Xavier Pol. La congelació del pressupost en 100.000 euros ha provocat que, segons Pol, no s'hagi pogut innovar però que es puguin mantenir els actes. Enguany desfilaran un total de 50 carrosses per la rua de Vilanova i hi haurà 100 banderes per a les comparses, un dels actes més significatius de la festa vilanovina.

El Carnaval de Vilanova, que l'any 1985 va ser declarat Festa Tradicional d'Interès Nacional, destaca sobre les altres festes de Catalunya per actes com les comparses, el Moixó Foguer o la merengada. Enguany, el nombre d'entitats que formen les comparses augmenta i se'n sumen dues de noves. A més, la participació als actes festius també es preveu que sigui més elevada que l'any passat degut a la Setmana Blanca escolar que coincideix amb ple Carnaval.

Aquest també serà un any en què les noves tecnologies tindran més presència a la festa del Carnaval. La FAC ha presentat una nova pàgina web 'atemporal' que estarà activa durant tot l'any i també tindran presència al Twitter. Respecte la pàgina web, els usuaris podran afegir les seves fotos del Carnaval de manera que es crearà un 'museu virtual'.