Endesa assegura que la xarxa elèctrica gironina tindria 'menys avaries' davant un nou temporal de neu

La companyia invertirà 50 MEUR a la demarcació aquest 2011 i hi aixecarà quatre noves línies d'alta tensió

El proper 8 de març, es complirà un any de la intensa nevada que va col·lapsar les comarques gironines i va trinxar la xarxa elèctrica de la demarcació. Només a la xarxa de baixa tensió, el temporal va deixar 5.999 avaries, i va arribar a vinclar i trencar més de 2.500 torres de tota l'estesa de mitja i alta tensió.

A més, la intensa nevada va deixar 450.000 clients gironins sense llum, alguns de les quals durant més d'una setmana. Per tornar a aixecar tota la destrossa, que entre d'altres va comportar la renovació de 200 quilòmetres de cable, la companyia elèctrica Endesa va invertir 60 milions d'euros (MEUR).

En alguns moments, 1.660 operaris van treballar de manera simultània arreu de la demarcació. Les infraestructures elèctriques van quedar reparades l'1 de juliol, coincidint amb l'arribada de l'època de vacances, tot i que després la companyia ha pentinat diversos cops la xarxa elèctrica amb un helicòpter per detectar-hi punts febles.

Ara, quan falten pocs dies per complir-se el primer aniversari de la nevada, Endesa assegura que les infraestructures aguantarien més si es produís una situació similar. 'Evidentment, no podríem evitar que hi hagués incidències, però es registrarien menys avaries', ressalta el director de la companyia a Girona, Francesc Vizcaíno.

El director ha assegurat, en aquest sentit, que s'està 'molt més preparat' per fer front a les possibles incidències. A més, també ha remarcat que la companyia ha elaborat un pla de contingència, atenent les peticions dels ajuntaments i de la Diputació, i que això implica la instal·lació dels generadors que siguin necessaris arreu de la demarcació. 'Evidentment, col·locarem tots els grups electrògens que facin falta a cada municipi', ha remarcat Vizcaíno.

50 MEUR d'inversió

De totes maneres, el director d'Endesa a Girona també ha volgut subratllar els grups electrògens no són 'la solució definitiva', sinó que aquesta passa per tenir la xarxa elèctrica preparada davant qualsevol eventualitat. Per aquest motiu, i amb l'objectiu de deixar enrere la catàstrofe de la nevada, l'elèctrica invertirà 50 MEUR aquest 2011 a les comarques gironines.

D'aquesta part, un 40% es destinarà a la construcció de quatre noves línies d'alta tensió, de les quals en tres d'elles ja s'està treballant sobre terreny. En concret, es tracta de les línies de 132 kV Bescanó-Salt i Bescanó-Olot, que depenen directament de la MAT; i de la de 132 kV Olot-Serinyà-Santa Llogaia-Figueres, que la companyia considera 'vital' per reforçar el servei a la demarcació i que es troba 'en una fase avançada', segons ha concretat Vizcaíno.

Pel que fa a la quarta línia, que tindrà 110 kV i connectarà la subestació de Juià amb Bellcaire d'Empordà, el director d'Endesa a Girona ha indicat que es troba 'en un estat incipient; per tant, s'iniciarà aquest 2011 i conclourà en anys posteriors'. Francesc Vizcaíno ha remarcat que, amb la construcció d'aquestes línies d'alta tensió, es reforçarà el sistema que alimenta la Costa Brava.

85% de les reclamacions, pagades

Tot i que la xarxa elèctrica gironina que va caure arran de la nevada ja torna a estar dempeus des de l'any passat, les conseqüències administratives del temporal encara no estan tancades. De fet, dels tres expedients que va obrir la Generalitat a la companyia, encara hi ha obert el que va derivar en sancionador, i que podria suposar una multa de fins a 6 MEUR. En concret, aquest expedient es referia a la comunicació que va donar la companyia als clients durant tot l'episodi d'apagades.

Endesa ha presentat al·legacions al document perquè considera que, en tot moment, la companyia va ser transparent. 'La informació que es va donar va ser l'adequada, i fins i tot vam tenir personal desplaçat les 24 hores al centre d'emergències', ha concretat Francesc Vizcaíno.

D'altra banda, de les 46.000 reclamacions de clients que va rebre la companyia, Endesa ha donat resposta al 100% i se n'han satisfet un 85%. 'Les hem ateses totes, si bé encara en queden una part per tancar, ja que s'està pendent dels peritatges', ha explicat el director d'Endesa a Girona.

Francesc Vizcaíno ha volgut concloure llançant un missatge de 'tranquil·litat' a la ciutadania i recordant que la nevada del 2010 va ser 'excepcional'. 'Estem preparats', ha conclòs.