Dentistes de Girona pel Sàhara presenta un projecte d'odontologia conservadora

Aquest serà el quart any que es desplacen a Algèria

Dentistes de Girona pel Sàhara (DGxS) es consolida i viatja per quart any consecutiu als campaments de refugiats sahrauís, a Tindouf (Algèria), per dur a terme tasques de treball humanitari en matèria de salut bucodental. En comparació als tres anys anteriors, el projecte ha fet un tomb cap a l’odontologia conservadora. “Enguany volem fer tasques menys invasives. Tot i que les condicions de treball als campaments no son fàcils, hem fet un esforç per apostar per la conservació del màxim de peces possibles, per això el 70-80% del material que hem comprat és per a realitzar aquest tipus de tasques”, assenyala l’Albert Vim, dentista i coordinador mèdic del projecte.

DGxS també inclourà enguany l’endodòncia com a novetat. El projecte incorporarà aquest tractament a les persones que ho necessiten. “Era una petició reiterada en totes les expedicions que hem fet i que s’ha realitzat en casos molt comptats als campaments per la inversió econòmica i temporal que suposa per als professionals. Malgrat tot, volem donar un pas important en la millora de la salut bucodental dels refugiats a mitjà i llarg termini. Garantir la conservació de peces finals, a més, té una implicació estètica significativa, amb conseqüències socials rellevants que no podem ignorar en una societat tant petita com la sahrauí, on les oportunitats són reduïdes i amb una mobilitat social limitada”, apunta en Daniel Ruiz-Giménez, coordinador institucional del projecte. Des del 1998 que no es fan aquest tipus de tasques al campament d’Smara.

Un dels altres objectius del projecte és compartir bones pràctiques amb professionals sahrauís. Durant la seva intervenció, l’equip de DGxS comptarà amb la col·laboració i suport d’entre 3 i 5 experts que viuen i treballen als campaments. A més, com cada any, la comissió odontològica dedicarà un temps exclusiu a revisar la salut bucodental dels nens i nenes d’una escola d’Smara i, si cal, fer-los les intervencions necessàries. “És important que hi hagi un sistema de prevenció de càries perquè és la base d’una societat sana. Cal prevenir i tractar el menys possible. És necessari inculcar l’hàbit de raspallar-se i cuidar-se la boca, a la llarga això farà disminuir l’índex de càries i patologies relacionades amb la boca”, afegeix el doctor Vim.

L’equip viatjarà als campaments del 12 al 21 d’abril de 2019 amb l’objectiu d’intervenir aproximadament 600 persones. L’odontologia conservadora implica més temps de dedicació per a cada pacient. “Això té un impacte directe en el número final de persones ateses, reduint-ne la quantitat però millorant-ne la qualitat”, afegeix el doctor Vim.

Un projecte consolidat

DGxS va néixer l’any 2015 i el 2016 posava en marxa la primera expedició amb un equip de 5 persones i un pressupost molt limitat. “En aquesta quarta expedició comptem amb 10 joves professionals d’arreu de Catalunya i un pressupost més ampli que permet expandir el tipus de tractaments que es poden realitzar als campaments. Estem molt contents de veure com el projecte creix i avança en la seva missió de millorar la salut dels refugiats sahrauís ”, afirma Ruiz-Giménez.

Al llarg de tots aquests anys, DGxS ha creat una xarxa d’una vintena de professionals voluntaris que col·laboren amb el projecte, entre els quals hi ha dentistes, higienistes i infermeres. “El projecte posa de manifest la implicació de la joventut en les qüestions socials i les injustícies. Alguns voluntaris i voluntàries fins i tot han repetit l’experiència. La majoria venen de Girona, però també comptem amb persones de Lleida, Tarragona i Barcelona”, afegeix el coordinador.

Una àmplia xarxa de suport

Un any més, Dentistes de Girona pel Sàhara compta amb el suport d’ACAPS-Girona (Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí de Girona), els ajuntaments de Celrà i Girona i Dipsalut. Així mateix, el projecte ha rebut contribucions de material de varies empreses odontològiques, així com de professionals dentistes a tall individual.

D’altra banda, i per poder fer front a les despeses que comporta la compra i enviament de material odontològic fungible i no fungible, DGxS torna a posar en marxa una campanya de micromecenatge: “Fer aquesta campanya ens dona visibilitat i contribueix a sensibilitzar sobre la situació que viuen les persones refugiades del Sàhara. Sempre ho hem fet i la resposta ciutadana ha estat increïble, de fet, hi ha persones que fan la seva donació cada any. Els ho agraïm de tot cor”, explica Judit Saavedra, periodista de l’equip de DGxS. 

També, es poden fer donacions fent un ingrés directament al compte bancari del projecte: ES81 0182 9465 6302 0766 9062 (BBVA)