La becària de Ferran Adrià presenta un plat de coca d'anxoves i remolatxa com a final de projecte

La cuinera ha fet una reinterpretació de la tradició de la cuina catalana sota els criteris de respecte, creació i originalitat

La becària ha presentat el seu projecte culinari reinterpretant la tradició catalana a través de criteris de respecte, creació i originalitat, amb l'elaboració de plats entrants, plats amb carn, amb peix i postres, amb ingredients catalans i fent servir les tècniques culinàries que ha après durant la formació.

Les propostes culinàries incloses en el projecte final de la cuinera moscovita incloïen una crema de calçots amb cruixent d'olives negres, coca d'anxoves i remolatxa, roast - beef de poltre amb verdures i romesco, tàrtar de vedella amb pa negre, suquet de congre amb patates, costellam de porc amb fajol i bolets, sorbet de vodka amb mandarines, i recuit de drap amb poma de Girona, pera de Lleida i mel.

L'acte ha comptat amb la presidència dels responsables dels organismes promotors d'aquesta iniciativa: el director general de l'empresa pública Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA), Ferran Bienert, en representació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, i el president de Joves Cuiners, Jordi Jacas, a més d'altres personalitats de la gastronomia i de l'empresa agroalimentària.

En el decurs de l'acte, Ferran Bienert ha destacat que Rússia és un mercat important per al sector agroalimentari català, sobretot, però no només, per als productes carnis, la fruita, i els vins i caves. Per això es va aprovar aquesta edició especial de la Beca Internacional Ferran Adrià per a aquest país, que ha comptat amb el suport del Gremi de Xefs de Cuina de la Federació Russa, de manera que la potència i la qualitat dels productes agroalimentaris catalans obté un ressò més important en aquell país.

El jurat ha estat constituït per Ferran Bienert, Estanis Puig, Jordi Jacas, Jaume Subirós, Pep Palau, Salvador Garcia Arbós, i Venanci Grau.

Un itinerari formatiu

Elena Tsipchenko va iniciar l'itinerari formatiu en producte i cuina catalana el 4 de gener passat, i des de llavors ha recorregut diverses zones productores dels principals sectors agroalimentaris de Catalunya. En l'itinerari formatiu, Tsipchenko ha pogut conèixer la gastronomia catalana, des de la cuina tradicional a la més moderna. Vins i caves, olis, formatges, carns, embotits, peix, fruita, arròs, i dolços formen part d'un recorregut que ha portat a aquesta professional russa a visitar el Fòrum Gastronòmic de Girona, la fira de l'oli de les Borges Blanques, la fira del Farro a la Vall de Bianya, la Festa de la Calçotada visitant productors de calçots, el mercat Món Empordà, el Museu de la Xocolata, el Museu de la Confitura de Torrent, el Mónvinic, els mercats de Girona, d'Olot i La Boqueria a Barcelona, cellers del Priorat, arrossars del Delta de l'Ebre, fàbriques d'embotits i sales d'especejament, i productors de productes ecològics, entre d'altres, així com les instal·lacions de Mercabarna, guiada pel tutor assignat pels promotors de la Beca, Pep Nogué.

A més, ha participat en tallers de cuina i ha fet estades breus en restaurants, entre els quals figuren jornades a les cuines del Celler de Can Roca de Girona, Ca l''Enric de La Vall de Bianya (Garrotxa), Alkimia de Barcelona, Lluçanès de Barcelona, Les Cols d'Olot, Can Jubany de Calldetenes (Osona) i El Bulli de Roses (Alt Empordà), durant una jornada de treball amb Ferran Adrià.

La Beca Internacional Ferran Adrià és una iniciativa del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de PRODECA, conjuntament amb l'Ajuntament de l'Escala i Joves Cuiners per a la difusió dels productes alimentaris i la cuina catalana entre professionals estrangers. L'objectiu és contribuir a incrementar el valor dels productes catalans a l'exterior, de la mà de cuiners.