L'hospital Santa Caterina ofereix la possibilitat de conèixer el grau d'addicció al tabac

Una segona prova també permet saber quina taxa de monòxid de carboni hi ha als pulmons i establir quina edat tenen

L'Hospital Santa Caterina de Salt s'ha sumat a una iniciativa conjunta de 40 hospitals a tot l'Estat per fer una jornada simultània per conscienciar els fumadors. Al llarg d'aquest matí, els fumadors que desitgen deixar-ho s'han pogut sotmetre a tres proves ràpides que determinen un diagnòstic sobre el seu nivell d'addició i l'estat dels seus pulmons.

La voluntat d'aquestes proves és que el pacient prengui consciència de com el tabac afecta la seva salut i faci el primer pas per demanar ajuda mèdica per deixar de fumar. 'És important donar informació i les màximes facilitats als fumadors perquè sàpiguen que cada vegada hi ha més recursos', ha explicat una de les infermeres que ha fet les proves, Sandra Ortiz.

Per obtenir el diagnòstic no calen més de deu minuts. El pacient ha de respondre sis preguntes -és el test conegut com prova de Fagerström- per detectar el grau de dependència de la nicotina. El fumador ha de respondre qüestions com quant temps passa entre que s'aixeca i es fa la primera cigarreta, quina és la cigarreta que més li costaria deixar de fumar o si segueix fumant quan està malalt al llit.

Una segona prova estableix la taxa de monòxid de carboni en els pulmons. El monòxid és un gas tòxic que es forma durant la combustió de la cigarreta i que es fixa a la sang enlloc de l'oxigen provocant una pitjor oxigenació dels òrgans. A la darrera prova, el pacient ha d'expirar amb força durant sis segons. Un aparell detecta l'edat dels seus pulmons.

Totes aquestes dades queden recollides en una butlleta i les infermeres recomanen al pacient que demani hora amb el seu metge de capçalera o que vaig a la unitat de deshabituació del tabac més pròxima.

'Tinc 66 anys però els meus pulmons 98'

En Fernando Arcas fuma fins a dos paquets de tabac diaris des que té deu anys. Ara en té 66 però les proves que s'ha fet aquest matí determinen que els seus pulmons en tenen 98. Arcas reconeix que seguir fumant li ocasiona discussions contínues amb la dona, la filla i també els néts perquè ja ha estat operat de tres edemes de coll. Després d'una de les operacions, al 2002, va estar quatre mesos sense fumar però només en fer una cigarreta es va tornar a enganxar. 'Voldria deixar de fumar però no hi ha manera, m'han fet acupuntura, he get cursets sobre càncer però no puc, necessito ajuda', ha explicat.

Un altre dels fumadors que s'ha fet les proves aquest dimecres és Joan Simón. Té 30 anys i fuma un paquet al dia des de fa onze anys. En el seu cas, el fet de practicar esport fa que els seus pulmons estiguin en prou bon estat i les proves determinen que tenen 20 anys, deu anys menys que l'edat real. 'Fer-me aquestes proves no és garantia de deixar de fumar, no és tan fàcil', adverteix.

Una de les infermeres de l'IAS, Sandra Ortiz, ha destacat que les proves per determinar l'edat dels pulmons són 'orientatives' i que, per tant, recomanen als fumadors que vagin al metge per fer-se una espirometria per tenir uns resultats més exactes.