65 projectes es presenten a la 22a edició dels Premis d'Arquitectura gironins

Els guanyadors s'anunciaran el 7 de juny

Un total de 65 propostes s’han presentat als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2019 que, per 22è any consecutiu, ha convocat la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Tots aquests projectes opten al premi de la categoria a la qual s’han inscrit: Arquitectures, Interiors, Paisatges i Efímers. Aquests es donaran a conèixer en un acte públic el divendres 7 de juny de 2019 (19.30 hores) a la seu social de la Demarcació de Girona del COAC.

Seguint la dinàmica iniciada l’any 2017, la sala d’exposicions “La Cova” mostrarà fins al 20 de maig totes les obres presentades. Coincidint amb la mostra, s’obre el període de votació per escollir l’obra que es distingirà amb el Premi de l’Opinió 2019. La votació és oberta a tothom i s’hi pot participar a través de la plataforma de votació telemàtica que es troba dins el portal web dels Premis (www.premisarquitecturagirona.cat), i s’hi accedir des de qualsevol dispositiu.

Anàlisi detallada per categoria

De les 65 propostes presentades, 30 projectes corresponen a la categoria Arquitectures, 17 a Interiors, 2 són Paisatges i 16 són Efímers. Si passem aquestes dades a percentatges, el 46% pertanyen a la categoria Arquitectures, el 26% a Interiors, el 3% a Paisatges i el 25% a Efímers.

Per tipologia, veiem que en aquesta categoria 22 projectes són d’obra nova i 8 reformes o rehabilitacions. Per ús, 20 són habitatges, 2 són museus, 2 relacionats amb l’hostaleria, hi ha 1 intervenció en una església, 1 farmàcia, 1 equipament escolar, 1 nau industrial, 1 cementiri i 1 refugi. I per ubicació, 6 són a l’Alt Empordà, 10 al Baix Empordà, 3 al Gironès, 1 al Pla de l’Estany, 5 a la Garrotxa, 2 a La Selva i 1 a la Baixa Cerdanya.

A la categoria d’Interiors s’han presentat un total de 17 projectes. Per tipologia, 6 són habitatges, 5 són serveis vinculats a l’hostaleria, 3 són oficina, i 3 estan dedicats al comerç. D’aquests, 3 són a l’Alt Empordà, 6 al Baix Empordà, 4 al Gironès, 3 a la Garrotxa i 1 a La Selva. En relació als projectes de la categoria de Paisatge, dels 2 projectes presentats 1 és la renovació d’un centre urbà i 1 és un mural a una façana. Per ubicació, 1 és al Gironès i l’altra, al Ripollès.

Finalment, els 16 projectes presentats en Espais Efímers, 10 corresponen a intervencions en esdeveniments culturals com Girona, temps de flors promogut per l’Ajuntament de Girona o Lluèrnia, festival del foc i de la llum. I els restants, 1 és una intervenció al Fòrum Gastronòmic de Girona, 1 és la intervenció al Festival del Cinema de Girona i, finalment, 4 corresponen a altres tipologies d’intervencions efímeres.

Malgrat les dificultats que encara té el col·lectiu a causa de la crisi continuada del sector, les dades d’aquest any mostren la bona tasca que els arquitectes realitzen a les Comarques de Girona i la bona dinàmica dels Premis, que es reflecteixen en l’augment de participació any rere any.

Els projectes presentats segueixen mostrant que les obres de promoció privada, sobretot d’habitatge unifamiliar aïllat, són les més nombroses mentre que hi ha molt poca presència d’obres promogudes per l’administració pública com poden ser equipaments o altres usos col·lectius.

L'arquitectura com a valor cultural

Una de les funcions principals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) és mostrar la tasca professional dels arquitectes per a la difusió en el conjunt de la societat dels valors de l’arquitectura, acció que els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona exemplifiquen en la seva totalitat. Uns premis que es convoquen anualment des de l’any 1997, i que posen en valor l’activitat dels arquitectes de la demarcació.

Després de vint-i-dos anys, aquests premis que atorga anualment la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han esdevingut un referent entre els professionals de l’arquitectura i la construcció.

Els successius Jurats, com el d’aquesta edició format per Joan Roig Duran, que en serà el president, i Ana Bassat Orellana i Àlex Giménez Imirizaldu, que seran vocals, han contribuït al fet que els Premis tinguin un ressò més enllà de les fronteres del territori que li és propi.