La manca de precipitació es comença a fer notar a la demarcació de Girona. Segons dades facilitades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), des del 2016 Catalunya viu un període de sequera en que la pluja ha estat molt escassa i molt per sota de la mitjana dels darrers 5 anys. Actualment es manté i quasi el 75% dels municipis interns es troben en sequera extrema. L'indicador global es troba en situació de prealerta per sequera.
Els efectes del canvi climàtic han provocat altes temperatures i baixes precipitacions amb un hivern calorós i amb molt poca neu. La falta d'aigua afecta nombroses espècies animals i vegetals. La sequera fa que els rius baixin amb menys cabal i els hàbitats canviïn. Com és el cas que es va donar en l'última sequera, de l'aparició de la falguera americana invasora als rius Ter i Onyar.
El 2018 va ser un any molt plujós en diferents zones de Catalunya, però en canvi, en els últims quatre mesos (de desembre a març) s'han registrat ratxes que superen els 40 dies de mitjana a la província de Girona on ha caigut menys d'un litre per metre quadrat segons ha informat avui el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
La ratxa seca (dies consecutius amb una precipitació inferior a 1 mm) supera els 50 dies a sectors del litoral i Ponent i els 100 dies a l'extrem sud del #Montsià (105 dies a Alcanar) pic.twitter.com/sy5iVKCQVy
— Meteocat (@meteocat) 29 de marzo de 2019
La sequera d'aquest 2019 supera els 50 dies consecutius a sectors del literal i Ponent i els 100 a l'extrem sud del Montsià. Es preveu que aquest diumenge es pugui trencar aquesta "ratxa seca" per la qual cosa, segons dades del SEM, no serà tant llarga com la del 2016.
Pel que fa a Girona, segons denunciava dies enrere Unió de Pagesos, la sequera els afecta especialment en la recollida dels cereals. El gremi creu que si la situació s'allarga hauran de fer canvis d'hàbits a l'hora de plantar perquè la falta de pluges genera que les llavors no creixin bé. Per zones, les més afectades són els sembrats de l'Alt i el Baix Empordà, la Selva i el Pla de l'Estany.
A més, segons l'informe de VulneMap, l'eina que presenta el Mapa de la Vulnerabilitat dels Boscos de Catalunya, Girona és la província catalana amb els boscos més vulnerables a la sequera. Aquesta eina també ha constatat que els faigs i els roures són espècies molt vulnerables i que els boscos de la Garrotxa són els que pateixen més els efectes de la sequera.