Els Bombers de Girona denuncien que només hi ha cinc efectius i el parc està sota mínims

El cos afirma que és una situació que es repeteix amb freqüència

El parc de Bombers de Girona ha tingut aquest divendres al matí tan sols cinc efectius disponibles. Aquesta situació suposa una infracció de la normativa, ja que s’estipula que siguin sis el nombre de treballadors en actiu per si hi hagués alguna emergència, segons han anunciat els mateixos treballadors.
A primera hora del matí hi havia set persones que han començat el seu torn al parc de Bombers, però la falta d’efectius a Santa Coloma de Farners ha fet que un d’ells hagués d’anar a reforçar aquesta àrea. D’altra banda, un altre treballador ha hagut de fer serveis de la Regió i ha deixat al parc amb tan sols cinc treballadors.
 
Els Bombers del parc de Girona denuncien que aquesta és una situació habitual. De fet, un dels treballadors, Mateu Parera, ha afirmat que des de mitjans de desembre ja porten 57 dies sense complir aquest mínim de sis treballadors disponibles en cada torn. "En alguns casos es tracta de guàrdies de 12 hores i en d'altres de guàrdies de 24 hores", ha reblat Parera.

Aquesta situació es deu al fet que els Bombers van decidir plantar-se a partir del 10 de desembre de l’any passat i no fer més hores extra. D’aquesta manera, els treballadors volen fer visible “la manca estructural del cos” ja que en els últims anys s’ha jubilat molta gent i les noves incorporacions han estat del tot insuficients.

Fins ara, els treballadors anaven fent hores extra per cobrir els forats que deixaven els bombers que es jubilaven, però el desembre es van plantar i per això han optat per visualitzar la manca d’efectius que hi ha.

Per aquest motiu, des del desembre és bastant habitual veure com alguns parcs de bombers tanquen per la falta d’efectius disponibles. Tot i així, la Generalitat va publicar un decret de contingència en què s’estipula quins parcs han d’estar permanentment oberts. Això obliga al trasllat constant d’efectius d’un parc a l’altre per poder cobrir els forats.

Reivindicació a les xarxes

De fet, des del mes de desembre els Bombers han deixat de fer hores extra perquè la gent vegi la falta de treballadors, provocant que alguns parcs hagin hagut de tancar. Per denunciar tots els casos en què els Bombers de Girona treballen "sota mínims", els treballadors han decidit crear un compte de Twitter. En ell hi publiquen vídeos i altres continguts per "comunicar a la ciutadania" tots els dies que no s'estan complint els serveis mínims. Parera ha destacat que a l'hora de denunciar aquests casos busquen "una forma simpàtica, perquè la situació ja és prou delicada".

El parc de Bombers de Girona dona servei a tota l'àrea metropolitana de la ciutat, que engloba una desena de municipis de la comarca del Gironès. Mateu Parera ha destacat que en aquest parc la majoria de serveis no són per incendis forestals, sinó que es tracta de casos d'atenció ciutadana. Per això ha remarcat que "la situació de precarietat és complicada tot l'any" i no només durant els mesos d'estiu. Per això, el bomber ha remarcat que "a dia d'avui ja és complicat gestionar una emergència".