Pudor, fum i soroll de matinada; el calvari dels veïns de Sarrià de Ter

La xarxa s'omple de queixes cap a la paperera Hinojosa

  • El fum provinent de la fàbrica, el passat 27 de març. Carles Vila
    El fum provinent de la fàbrica, el passat 27 de març
    Fotos: Carles Vila

Els veïns de Sarrià de Ter (Gironès) asseguren trobar-se al límit per la situació que viuen pràcticament a diari des de les seves llars. Pudor, fums i sorolls fins a altes hores de la matinada provinents de la paperera Hinojosa són el focus de les seves queixes que omplen les xarxes socials.

Els grups de Facebook van plens de vídeos publicats a les dues de la matinada on es pot veure la fàbrica expulsant fum de forma ostentosa mentre de fons es pot escoltar un soroll infernal. De retruc altres comenten com els és impossible gaudir dels parcs amb els seus fills durant el dia per la pudor, mentre que alguns asseguren els és impossible ventilar la seva llar al matí per aquest mateix motiu.

Les queixes irades dels veïns arriben després de la darrera trobada entre l'Ajuntament i l'empresa el passat 5 de març on va tenir lloc la segona reunió tècnica de seguiment del Pla Acústic de la paperera Hinojosa. Allà es va assegurar que "la majoria d’accions s’estan realitzant abans fins i tot del que es preveia" per la qual cosa es va avançar al 15 de març una aturada de la fàbrica per tal de fer mesures font a font, i així poder comprovar l’eficàcia de les mesures correctores aplicades. A data d'avui es desconeix el resultat d'aquestes mesures.

Previsió de reduir les pudors

En referència a la gran problemàtica de les pudors des del consistori asseguraven el passat 11 de març ser conscients de la gran pudor que desprèn la paperera i reclamen a l’empresa que apliqui mesures urgents per evitar-los, ja que consideren insostenible seguir patint aquestes reincidents onades de males olors.

En aquest sentit, ja es van encarregar nous estudis de qualitat ambiental a l’empresa 4Sfera, i també s’han fet els tràmits de sol·licitud d’uns controls específics, a l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic és l'òrgan tècnic del Govern de la Generalitat de Catalunya, adscrit a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

Amb tot, l’Ajuntament ja ha rebut el Pla d’Olors presentat per l’empresa i l’ha traslladat a l’equip tècnic de la Generalitat i als tècnics externs contractats pel propi Ajuntament, per a que en facin l’avaluació pertinent.

15 mesos de termini

L'empresa va presentar un pla per reduir els sorolls en un període de 15 mesos arribant a un límit màxim de 25 decibels. Aquest va ser acceptat pel consistori el 10 de gener d'enguany a canvi de realitzar un seguiment periòdic i la creació d'una comissió tècnica per comprovar que es compleixen les accions previstes.

El consistori ha volgut recordar als veïns que poden fer servir el web papereradesarria.com per a comunicar-se directament amb l’empresa i adreçar les seves queixes o suggeriments.