Comença la primera i última Setmana Blanca de Catalunya

Aquesta setmana fan festa els alumnes gironins, la següent la població del sud i l'àrea metropolitana

A banda del nou Govern, la Setmana Blanca impulsada per l'exconseller Ernest Maragall no ha convençut a tothom. Mentre que moltes famílies la veuen com un nou problema per encaixar amb les seves obligacions laborals, els hostalers del Pirineu en destaquen l'oportunitat de negoci però els de les comarques gironines creuen que els traurà ocupació a l'estiu, quan les vacances seran més curtes.

Les activitats alternatives organitzades a les escoles no han tingut l'èxit esperat i, de fet, en alguns centres petits no s'han pogut programar a causa de la poca demanda. La crisi econòmica fa que moltes famílies tirin d'avis enlloc de portar els fills a casals.

Des de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, el seu president, Antoni Escudero, creu que aquesta setmana els perjudicarà perquè escurçarà les vacances d'estiu. 'Si abans les famílies feien un mes de vacances, aquest any només tindran tres setmanes', ha lamentat Escudero.

Nou calendari

El curs 2010-2011 va començar abans de l'habitual, el 7 de setembre, per l'aplicació del nou calendari escolar implantat per l'exconseller d'Educació, Ernest Maragall. Aquesta proposta va generar crítiques per la manca d'ajudes o per la poca previsió amb que s'ha implantat. Amb el canvi de Govern, la nova consellera d'Educació, Irene Rigau, ja ha mostrat la seva voluntat que aquesta setmana no es repeteixi en el futur.

De moment però, aquest dilluns ha començat la primera tanda de la setmana de vacances. La segona tongada, i la més nombrosa en escolars, serà del 7 a l'11 de març i afectarà els centres pertinents al Consorci d'Educació de Barcelona, Baix Llobregat, Barcelona Comarques, Tarragona, Vallès Occidental i Terres de l'Ebre.

Poca participació

Poca participació de l'alumnat en les activitats organitzades durant la setmana blanca. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha afirmat que s'estan complint els auguris que feien des del seu departament i la majoria de famílies s'han espavilat 'com han pogut' per cobrir la setmana de vacances escolars sense fer despesa extra. Un argument més que, segons Rigau, reforça que aquesta sigui la primera i l'última setmana blanca a les escoles del país. Segons Ensenyament, només un 5% dels alumnes de les comarques gironines participen en alguna de les activitat organitzades. A l'espera de saber com anirà el segon torn, Rigau ja avança que s'ha demostrat que la setmana blanca 'no qualla'.

'Ha passat el que ja sabíem', ha afirmat Rigau que defensa que la baixa participació d'alumnes en les activitats dóna la raó al Govern i avala la decisió que aquesta sigui 'la primera i l'última' setmana blanca a les escoles catalanes. La majoria dels 400.000 alumnes dels centres que aquesta setmana fan vacances d'hivern es queden a casa i poques famílies han optat per fer una despesa extra per inscriure els nens en casals o activitats de lleure. Aquest dilluns els alumnes dels centres de la Catalunya Central, Girona, Lleida i el Maresme-Vallès Oriental estan de setmana blanca, mentre que la resta d'alumnes la faran la setmana vinent.

Tot i que encara falta el segon torn de setmana blanca, Rigau ja avança que des del seu Departament creuen que ha quedat demostrat que aquestes vacances d'hivern 'no quallen'. 'És una iniciativa que té èxit en altres països del nord, però no aquí', ha afirmat la consellera que destaca que a Catalunya anar a esquiar és una activitat cara que no està a l'abast de totes les famílies. De fet, segons Rigau, la situació de les economies familiars ha fet que els pares hagin demanat vacances expressament o hagin deixat els nens amb els avis per estalviar-se uns diners.

'És una iniciativa que es veu que no pot quallar', ha afirmat la consellera que opina que exigeix un esforç complementari a les famílies que han d'alterar el seu calendari de vacances perquè els nens no es quedin sols. 'És una experiència que arxivarem i analitzarem però que no prosperarà', ha explicat Rigau que conclou dient que les vacances 'no són per anar a l'escola' i que no tenen sentit si no és per afavorir que pares i fills comparteixin temps junts.

Només un 5% a les comarques gironines

Només un 5% dels alumnes de les comarques gironines participen en alguna de les activitats extra que han organitzat escoles i ajuntaments durant la setmana blanca. El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, ha afirmat que les famílies també noten la crisi i que no es poden permetre gastar més diners en aquesta setmana de vacances. A més, Bayot també ha qüestionat la seva eficàcia acadèmica perquè en poc més d'un mes els alumnes tornaran a tenir festa per setmana santa.