Santi Vila: 'Mai com ara els moderats hem tingut tan pocs arguments'

L'alcalde de Figueres i candidat de CiU per Girona admet no ser independentista però recorda que és un dels batlles que més ha fet per les consultes

Santi Vila considera que les seves paraules en una entrevista d'una hora de durada amb l'agència de notícies Europa Press han patit una 'distorsió' fins arribar a generar titulars prou cridaners. 'Considero que allò que ha fet gran CiU és el fet d'aplegar moltes sensibilitats diferents', s'explica i afegeix que el que pot considerar 'grotesc' és que en lloc d'aspirar a ser casa gran la federació nacionalista redueixi i aprimi el seu espai amb només 'una única d’aquestes sensibilitats per molt que fos la més majoritària o fins i tot la més desitjable'.


'Em continuo resistint a creure que l'Espanya plurinacional no és possible'

El candidat de CiU segueix creient en l'Espanya plurinacional i assegura que, tot i el seu passat a les JERC, no s'ha considerat mai independentista. Tot i això reconeix que 'el drama és que ni els governs del PSOE, ni els del PP ni els tribunals s'han cregut mai l'Espanya plural'. En aquest context admet que 'mai com ara els més moderats hem tingut tan pocs arguments'. Segons Santi Vila ara mateix l''obsessió' ha de ser aconseguir que Catalunya 'excel·leixi'. Malgrat creure que la independència no ha de ser la principal preocupació dels propers tres anys tranquil·litza els independentistes assegurant que 'si mai es fa un referèndum vinculant el meu vot no faltarà al seu costat'.

En una entrada al seu blog a propòsit del rebombori per les seves declaracions raona: 'Afirmar, com afirmo, potser massa sovint, que centrar els discursos polítics en retòriques essencialistes ens distreu dels veritables reptes estratègics que han de fer, aquests sí, grans al país i sobretot a la seva gent no crec que hagi de ser vist com a senyal de tebiesa patriòtica'. Lluny de la tebiesa de molts alcaldes, Santi Vila s'ha abocat en facilitar la tasca als organitzadors de la consulta sobre la independència a Figueres anunciant que aniria a votar -i que ho faria per dir 'sí'- i enviant una carta com a alcalde a tots els figuerencs i figuerenques animant-los a participar en la consulta.

'Un pretext per qüestionar el meu patriotisme'

Vila defuig una competició per veure qui és més patriota i al mateix temps també creu que en aquest cas s'ha buscat un pretext per qüestionar el seu patriotisme. Justament el cap de l'oposició a l'Ajuntament de Figueres, el socialista Pere Casellas ha aprofitat el contrast entre el suport desacomplexat de Santi Vila a les consultes i els titulars dels darrers dies per afirmar que l'alcalde 'no té principis' ja que 'un dia és independentista i al cap d'una setmana no' amb un títol tan eloqüent com 'Un home de pocs principis però això sí, tots flexibles'.