Acaben de declarar davant la jutgessa els dos detinguts per irregularitats a Gisa

La declaració ha durat a l'entorn d'una hora després que ja ho haguessin fet davant la Guàrdia Civil espanyola

Segons fonts properes a la investigació, els detinguts formarien part d'una trama orquestrada per diverses empreses de l'àmbit de les comarques gironines que s'haurien posat d'acord per repartir-se les obres. Així, segons el pacte, en cada obra l'empresa triada presentava l'oferta més baixa per assegurar el tret.

Val a dir que segons algunes informacions aparegudes aquest divendres, Mozo Llambi seria un alt càrrec de la firma Rubau i Tarrés, amb domicili a Verges. Una altra empresa que apareix com a implicada a la trama és Construccions Rubau, que té seu a Girona però també en té a Barcelona.

ICV demana celeritat

La diputada d'ICV Laia Ortiz ha reclamant a la justícia una actuació ràpida per aclarir si hi ha hagut irregularitats en l'adjudicació d'obres a Gisa. Segons la diputada, ICV el partit està 'sorprès però preocupat' per aquest assumpte que, segons Ortiz, no beneficia la imatge que els ciutadans tenen dels polítics. ICV ha reclamant que hi hagi major control en el llindar de l'administració i el sector privat per evitar aquests casos. En aquest sentit, ICV ha demanat que el Govern nomeni ja el substitut del desaparegut David Martínez Madero al capdavant de l'Oficina Antifrau. Per Ortiz, l'oficina és un 'instrument clau' per prevenir conductes com les que, presumptament, es podrien haver donat a Gisa. ICV ha valorat aquest matí les detencions que s'han fet arran de presumptes irregularitats en l'adjudicació de carreteres a Girona per part d'algunes empreses i un alt càrrec de Gisa. Segons la diputada Laia Ortiz, el cas ha agafat per 'sorpresa' a ICV però ha els ha generat 'preocupació'.

'Aquesta és una altra taca negra en la confiança dels ciutadans cap a l'administració', s'ha lamentat Ortiz que ha reclamant que la justícia actuï amb rapidesa per aportar llum al cas -que de moment està sota secret de sumari- i poder aclarir si realment hi ha hagut males praxis. 'S'ha d'arribar el més ràpid possible al final de la trama però volem ser prudent en valorar la notícia perquè no tenim més coneixements', ha manifestat.

Per altra banda, la diputada ecologista ha manifestat que detencions per casos com el de Gisa i la suposada trama amb empreses gironines per repartir-se les adjudicacions de carreteres ocorren 'quan no hi ha una frontera clara entre l'administració i la font de negoci'. Per això, ICV ha demanat al nou Govern que s'afanyi en nomenar el substitut de David Martínez Madero, cap de l'Oficina Antifrau que va morir el passat 21 de gener a Itàlia d'un atac de cor.

ICV entén que l'Oficina Antifrau és un 'element clau' per evitar que succeeixin casos com aquest. El cas es troba sota secret de sumari i aquest matí han declarat davant del jutge a Barcelona el gerent de Carreteres a Girona de Gisa, Jordi Vergé, i l'empresari Juan Mozo Llambi.