Campanya per incrementar els cribratges en edat de risc de patir càncer de còlon

Només un 30% dels ciutadans de la demarcació entre 50 i 69 anys es fan la prova

La Plaça Miquel Santaló de Girona ha aparegut plena de vàters aquest dijous. Els han col·locat els voluntaris de l'Associació Espanyola Contra el Càncer en el marc d'una nova campanya que té per objectiu conscienciar a la població de fer-se la prova contra el càncer de còlon i recte. Tot plegat, en el dia mundial dedicat a aquesta malaltia. Des de l'AECC recorden que es tracta d'un tipus de patologia que afecta especialment un sector d'edat molt específic, en concret, persones d'entre 50 i 70 anys.

Per això, la psicòloga de l'Àrea de Prevenció de l'AECC, Montse Salvatjua, demana que "es faci cas" de la carta que envia Salut als ciutadans i del recordatori que es fa cada dos anys, perquè es sotmetin a fer-se una analítica i així detectar si tenen aquest càncer.

Salvatjua, recorda que es tracta d'una prova "molt senzilla" i que permet descartar un dels càncers "més comuns" entre aquest sector de població. "És indolora, no ha de fer cua i la detecció precoç permet tenir unes grans esperances de curació", assenyala. La psicòloga explica que només cal anar a la farmàcia a buscar l'aparell necessari.

Durant el matí diferents persones han anat passant per la parada per interessar-se per la iniciativa de l'AECC. A la carpa es trobaven els voluntaris que els explicaven en què consisteix la prova i els animaven a fer-se una fotografia asseguts en alguns dels vàters que hi havia distribuïts.

Millor prevenir

Una de les interessades és la Maria que ha passat per la plaça acompanyada de la seva filla. Explica que està "molt conscienciada" amb el càncer de còlon, ja que es tracta d'una malaltia que "pot afectar a tothom".

En aquest sentit, ha explicat que a la seva mare li va servir el recordatori de Salut per fer el cribratge. "Va rebre l'avís, es va fer la prova i vam trobar un petit problema que al final va resultar inofensiu, per sort", explica.

La Maria anima a tothom a a fer-se la prova encara que no s'estigui a dins el rang d'edat que més afecta. "No val la pena refiar-se, més val prevenir en qualsevol cas", assenyala.
34 casos a la demarcació

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte (PCCCR) ha permès detectar 34 nous casos d'aquesta malaltia a la regió sanitària de Girona durant el 2018 . D'aquests, la meitat (17) es van diagnosticar a persones residents al Gironès i al Pla de l'Estany, vuit a l'Alt Empordà, quatre al Baix Empordà, quatre més a la Garrotxa i un al Maresme.

Al Ripollès, en canvi, no se'n va detectar cap, tot i que és la comarca amb més percentatge de participació al programa. L'any passat es van convidar a adherir-s'hi 100.369, de les quals 36.281 hi van participar. Des que es va començar a introduir el programa a la demarcació, l'any 2013, s'han pogut diagnosticar 259 casos.