Duran es cobra una nova víctima sobiranista dins d'UDC-Girona

Dimiteix el president d'Unió de Joves de les comarques gironines, Xavi Roca

Durant l'etapa en què Roca ha estat al capdavant, la Unió de Joves gironina s'havia caracteritzat per emprendre tot d'iniciatives obertament independentistes: amb motiu de les consultes independentistes del 13 de desembre del 2009, va promoure una campanya en solitari a favor del . Més tard, a la consulta sobre la independència que es va fer a Girona el 25 d'abril, va participar activament en la campanya conjunta amb les JERC i la JNC per fomentar el vot afirmatiu entre la joventut gironina. I, quan el Tribunal Constitucional espanyol (TC) va emetre la sentència contra l'Estatut, Unió de Joves-Comarques Gironines va declarar 'mort' l'Estatut i va emplaçar els dirigents de CDC i UDC a treballar per a 'l'assoliment d'un Estat propi'.

A mitjan gener, quan l'expresident Jordi Pujol va afirmar que Catalunya només té dos camins, 'o rendició o independència', les joventuts gironines d'Unió li van enviar una carta qualificant les seves paraules de 'moment històric' i assegurant que Pujol havia adoptat les tesis fundacionals d'UDC, que parlen de la separació total amb Espanya si no s'accepta la via confederal.

Batalla interna
Darrere les dimissions de Riera i Roca s'hi trobaria la pugna que mantenen al si d'Unió-Girona el sector duranista -personificat en la diputada Elena Ribera- i el sector independentista -fins ara majoritari i personificat en el propi Riera. Precisament quan aquest va anunciar la seva baixa, digué que en la seva decisió s'hi mesclaven 'interessos conjunturals de partit difícils d'entendre'.