Mobilització dels treballadors de Torraspapel de Sant Joan les Fonts mentre Sarrià de Ter no atura màquines

Una dotació de bombers es desplaça a la planta del municipi de la Garrotxa alertada pel fum de la crema de pneumàtics

Els treballadors de la planta de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) han seguit massivament la convocatòria de vaga. El 90% d'un total de 280 persones han decidit deixar el seu lloc de treball i unir-se a les protestes que s'han convocat en tot l'estat, segons càlculs dels sindicats. A la planta de Sarrià de Ter (Gironès), en canvi, les màquines han continuat en funcionament, ja que els treballadors d'allà han optat per no sumar-s'hi. Només un 15% del total de la plantilla, formada per unes 140 persones, segons ha explicat el delegat sindical de la planta Carles Valentí.


Els primers han quedat sorpresos per l'èxit de la convocatòria. Miquel Font, un dels delegats de Sant Joan les Fonts i secretari general del Sindicat Intercomarcal de les comarques gironines de CCOO, no recordava una protesta com aquesta. 'Tradicionalment, a Sarrià de Ter s'han fet mobilitzacions importants però avui ha estat al revés; un mínim allà i aquí (Sant Joan) s'ha sortit a defensar els drets massivament'.

Les demandes

Els treballadors del sector de la pasta, paper i cartró estaven cridats a una jornada de vaga per denunciar la situació de 'bloqueig' en què es troba el nou conveni estatal, encallat des de fa un any per culpa, diuen els sindicats, de l''immobilisme' de la patronal. Aquest dimecres feia just un any de la primera reunió.

Els treballadors es queixen que la patronal, Aspapel, no accepta 'els mínims' que demanen, com és l'IPC del 2010 i els endarreriments des del 2009. Miquel Font explica que actualment deuen entre 800 i 1.000 euros per treballador, depenent de la categoria, i recorda que 'si almenys accedissin a pagar el que toca, estaríem disposats a parlar de la resta; però ni això', es lamenta. I afegeix que el que volen és 'mantenir el poder adquisitiu' dels treballadors a l'espera que vinguin temps millors.

Si no s'arriba a un acord, hi ha prevista una segona jornada de vaga per al pròxim 3 de març amb una aturada de màquines de 24 hores.

Moments de tensió i un camió de bombers

La protesta a Sant Joan les Fonts ha transcorregut durant el matí amb normalitat i sense incidents. S'han viscut alguns moments de tensió entre treballadors que sortien de la feina i els que estaven a fora protestant, amb retrets per part de les dues bandes. L'anècdota l'ha marcada una dotació de bombers, que s'ha traslladat fins a la planta alertada per l'espessa i negra fumera de la crema de pneumàtics. Han desplegat la mànega però ben aviat han optat per retirar-se en veure que no era res greu.