Les entitats de Salt fan un toc d'atenció als partits polítics perquè arribin a un pacte de ciutat

Les associacions volen que es creï un sol òrgan representatiu de la ciutadania que aglutini tots els ens que debaten sobre la població

El text de la coordinadora de les entitats organitzadores de la manifestació del gener reflexiona que la proximitat de les eleccions municipals dificulta el procés per arribar a un consens, per la 'temptació partidista d'obtenir rèdits electorals'. Lamenta també que els partits es discuteixen a través dels mitjans o les xarxes socials sobre el que anomenen 'pacte de ciutat', 'quan molts no voleu ni pacte ni fer ciutat'. Així, reclamen que es busqui un acord, i que es consensuï el full de ruta dels eixos bàsics que han de guiar Salt en la pròxima dècada. A la ciutat es pateix 'la vostra manca de consens', argumenten.

Per això demanen crear un sol òrgan representatiu de la ciutadania, que sigui 'una mena de Consell de Ciutat', perquè es pugui 'optimitzar temps i energies vers un objectiu comú'. També reclamen que s'obri l'ajuntament a la participació ciutadana, per treballar 'colze a colze'.

Els pressupostos, aprovats en solitari

El ple de Salt ha donat llum verda als pressupostos del 2011, amb els onze vots a favor de l'equip de govern municipal, i els deu vots en contra de la resta de regidors del consistori. El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, ha lamentat que només tenen 'llibertat per dir que sí' als comptes del 2011. 'Per no arribar a cap acord no entenc perquè porten dos mesos de retard en aquest pressupost', ha afegit. També, Torramadé ha criticat un augment d'1 MEUR en la despesa corrent, preguntant-se 'on és la contenció que anuncien?'. També ha subratllat que 'la política financera ha estat dolentíssima', afegint que aquest any s'està pagant la mateixa càrrega financera que l'any passat.

Quant a la partida per a l'àrea de renovació urbana (ARU), Torramadé ha observat que no veia enlloc els 2,2 MEUR que ha d'aportar l'ajuntament, així com tampoc tota l'ajuda compromesa amb l'Estat.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha defensat els comptes ja que 'persegueixen l'estabilitat que en l'esfera privada molts voldríem', així com que són un pressupost 'curós' ja que disminueix la despesa corrent.

D'altra banda, Torramadé ha subratllat que 'fa més d'un any' que es va anunciar la instal·lació de càmeres de seguretat, i encara no s'ha dut a terme. Així mateix, ha lamentat que en la modificació de llocs de treball per al 2011, que el govern municipal també ha aprovat en solitari, es redueixi en un 6,25% la jornada de la policia. 'És un acte d'irresponsabilitat quan Salt necessita més policia que mai', ha argumentat.

Protesta perquè es respecti la policia

En el ple de Salt s'han aprovat per unanimitat dues mocions. Una d'elles, perquè el Govern reguli un procediment que garanteixi el secret del vot a les persones cegues a les pròximes eleccions municipals. I l'altre, per lluitar contra la 'desprotecció' que sent la ciutadania davant els multireincidents.

Durant el ple una desena de persones s'han manifestat davant de l'ajuntament per reclamar respecte per a la policia, arran dels incidents d'aquest cap de setmana en què van ser agredits dos agents.