ICV-EUiA promourà un pacte perquè no s'investeixi cap alcalde amb vots d'un partit racista

Aposten per publicar els béns i activitats dels càrrecs electes i càrrecs de confiança als ajuntaments

La coalició té com a prioritats de cara les eleccions municipals fer complir un seguit de normatives com per exemple l'aplicació de la Llei de la dependència i la Llei de serveis socials, que el Govern mantingui el finançament de la Llei de barris o que compleixi els seus compromisos en la construcció i reforma d'equipaments sanitaris o el finançament a les inversions en les escoles i les escoles bressol. ICV-EUiA vol portar a terme plans de xoc en barris on hi ha problemes d'exclusió social, atur i risc de conflicte amb programes de rehabilitació urbana, d'intervenció social i educativa i amb instruments de mediació i participació ciutadana.

Contra la violència masclista, ICV-EUiA impulsarà campanyes de sensibilització social i atenció a les dones per millorar la prevenció i ajudar a modificar la percepció social a l'entorn de la violència masclista. ICV-EUiA també té com a prioritat promoure oficines municipals d'escolarització i les comissions d'escolarització per garantir que no hi hagi cap tipus de segregació en l'accés a l'escola per l'origen o el sexe. Pel que fa a l'habitatge, la coalició aposta per preservar un 50% de les noves promocions a habitatge social i la meitat d'aquests, almenys, en règim de lloguer.

Així mateix, exigirà el canvi de legislació perquè la hipoteca no sigui 'una condemna per a tota la vida'. 'Impulsarem oficines per realitzar tasques de mediació, donar assessorament i suport a les famílies amb problemes amb les entitats financeres', assenyala la coalició en el text al que ha tingut accés l'ACN.

Contra la corrupció i la publicació de béns i activitats

Entre les propostes del partit per als pròxims comicis, aposta per garantir el dret a accedir a la documentació municipal i la creació de Consells Assessors d'Urbanisme amb experts i associacions. Així mateix, ICV-EUiA demanarà les modificacions corresponents del Reglament orgànic municipal per contemplar la publicació anual i al final del mandat dels béns i activitats dels càrrecs electes i càrrecs de confiança.

ICV-EUiA assegura també que no col·laborarà amb les ETT, ni amb empreses de serveis integrals, ni amb agències de col·locació amb ànim de lucre. En aquest context, aposta perquè els serveis locals d'ocupació funcionin com a agències de col·locació. També proposa una política de preus públics municipals a través de la tarifació social que 'garanteixi l'equitat i que qui més té pagui més'.

La formació que va liderar la limitació dels 80 km/h a l'àrea metropolitana de Barcelona i tan crítica és amb l'actuació del conseller d'Interior, Felip Puig, aposta per implantar les 'zones 30', crear espais lliures de cotxes i jerarquitzar els carrers perquè uns pocs assumeixin el trànsit de pas. En l'àmbit de la seguretat, proposa la creació de la figura del síndic municipal.

Austeritat que 'redueix' l'estat de benestar

La coalició també presentarà el manifest 'Nous temps, més municipalisme', al qual també ha tingut accés l'ACN. Es critica les polítiques que porten a terme tant CiU al Govern, les forces conservadores a Europa i les polítiques neoliberals que practiquen governs d'esquerres europeus i el PSOE. 'Unes polítiques', afegeix, que estan atacant 'greument' els drets laborals i socials. La coalició considera que 'en nom de les polítiques d'austeritat per reduir el dèficit i l'endeutament de les administracions públiques s'està reduint l'estat de benestar, amb el corresponent increment de les desigualtats socials i del risc d'exclusió de part de la ciutadania'.

En aquest context, fa una crida a no caure en la resignació ni en el fatalisme i 'menys encara en la trampa de la por que els sectors conservadors estan promovent'. Per això, assenyala que 'els ajuntaments no es poden resignar a aplicar les polítiques d'ajust pressupostari i a ser garants de l'expansió urbanística quan se superi la crisi, com voldria la dreta'. D'aquí l'aposta de que els ajuntaments impulsin la sortida de la crisi.

En aquest manifest ICV-EUiA rebutja les retallades socials i la reducció de drets socials i es presenta com la millor manera de frenar la dreta i les polítiques de dretes. Destaca que una ICV-EUiA més forta 'és la millor garantia d'uns governs locals generadors de cohesió social i impulsors del canvi ecològic i, en definitiva, constructors del país'.

Convenció Programàtica el pròxim dissabte

ICV-EUiA celebrarà la seva convenció programàtica municipal el pròxim dissabte on es debatrà el programa. Al matí es portaran a terme els debats en comissions en quatre grups diferents: els municipis fins a 3.000 habitants; de 3.001 a 20.000 habitants; de 20.001 a 50.000 habitants, i municipis de més de 50.000 habitants. Al migdia hi haurà la intervenció en el plenari el secretari general d'ICV, Joan Herrera, el coordinador general d'EUiA, Jordi Miralles, i el candidat d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà.

Per la tarda hi haurà un debat anomenat Diàlegs amb Joan Carles Gallego, de CCOO; Àngels Martínez, Dempeus, i Ricard Riol, de Promoció del Transport Públic. Després es donaran a conèixer les conclusions de les comissions i el manifest: 'Nous temps, més municipalisme'. L'exconseller d'Interior i senador d'ICV-EUiA, Joan Saura, el secretari general del PCC, Joan Josep Nuet i el secretari d'Economia d'IU, José Antonio García Rubio, faran la cloenda de la Convenció.