El Fòrum Gastronòmic de Girona escalfa fogons

Es calcula que l'impacte econòmic que l'esdeveniment deixarà a la demarcació serà de 26 MEUR

A partir de diumenge, Girona es tornarà a convertir en un pol d'atracció gastronòmic a nivell internacional. L'Auditori, el Palau Firal i una immensa carpa de 5.000 metres quadrats (la més gran que s'ha muntat mai a la Devesa) seran els tres escenaris que acolliran el Fòrum Gastronòmic 2011.


Els seus organitzadors destaquen que l'esdeveniment no nota la crisi i, fins i tot, s'ha hagut d'ampliar amb nous espais respecte l'edició anterior. Entre les novetats d'aquest any hi ha el que s'ha batejat com a 'Aula activa', un espai on els cuiners faran demostracions i ensenyaran tècniques en contacte directe amb el públic, que no serà superior a les vint persones.

El Fòrum també acollirà tallers (amb capacitat per a 80 persones), espais per a demostracions i una aula dedicada exclusivament al vi. El lloc on el gran públic podrà escoltar les ponències de grans espases de la cuina serà, com sempre, la sala simfònica de l'Auditori de Girona. A més, també en aquesta edició s'atorgaran els guardons InnoFòrum als productes més innovadors, i el Premi al Cuiner de l'Any.

Al llarg dels quatre dies que durarà el Fòrum, pels seus espais hi passaran xefs de reconegut prestigi, tant catalans com internacionals. No hi faltaran Ferran Adrià, Carme Ruscalleda o els germans Roca, però també s'hi podran veure demostracions com les del pastisser francès Christophe Adam, el cuiner americà Charlie Trotter o Frank Cai, del Hilton de Pequín.

L'edició més internacional

De fet, segons ressalta un dels artífexs del Fòrum, Jaume Von Arend, aquesta serà l'edició 'més internacional'. No només per la procedència dels 150 ponents que hi participaran, sinó també perquè entre els visitants hi haurà presència de cuiners diversos de països com 'Portugal, França, Argentina o l'Anglaterra'.

Seguint la línia encetada en l'edició del 2010, aquest any el Fòrum manté la durada de quatre dies. Tot i això, però, els seus ideòlegs destaquen que dissabte ja es podrà viure el Fòrum, perquè arreu de la ciutat de Girona s'han preparat activitats diverses relacionades amb el món gastronòmic. 'La nostra intenció és que Girona respiri Fòrum', concreta el gastrònom Pep Palau.

Aquest any, i com a novetat, l'entrada al Fòrum permetrà l'accés a la sala simfònica. Diumenge, dia pensat per al públic en general, l'entrada costarà 5 euros; la resta de dies, 15 euros. Només comptant l'equip d'organització i el personal vinculat directament, el Fòrum mobilitzarà cada dia 120 persones.

El Fòrum, en xifres

Les xifres que mou aquest esdeveniment, que s'alterna cada any entre Girona i Santiago de Compostel·la, parlen per elles mateixes. En total, més de 15.000 metres quadrats, la gran majoria de fira i d'exposició; gairebé 300 empreses que hi mostraran els seus productes; 1,3 MEUR de pressupost i la previsió de rebre 30.000 visitants.

Es calcula que l'impacte econòmic que el Fòrum Gastronòmic deixarà a les comarques gironines serà d'uns 26 MEUR. 'Hem donat resposta a les nostres expectatives; entre diumenge i dimecres hem programat 120 activitats, i tant el nivell dels ponents com l'índole de tot allò programat supera el que hem dissenyat anteriorment', concreta Josep Maria Matamala, un dels organitzadors.

Record per a Santi Santamaria

El record pel xef Santi Santamaria, el primer tres estrelles Michelin de Catalunya, també estarà present al Fòrum Gastronòmic Girona 2011. El gastrònom Pep Palau ha dit que el Fòrum serà la plataforma on el sector, unit, podrà expressar el condol per la mort, als 53 anys, del propietari del Racó de Can Fabes.

'Es farà de manera austera; durant la inauguració i abans de la ponència de Ferran Adrià es farà un minut de silenci, i també hi haurà projeccions de forma permanent com a mostra del sentiment col·lectiu', ha dit Palau. A més, un dels actes que es concep 'com un dels punts àlgids del Fòrum' serà el taller sobre 'Alimentació i salut' que el cap de cuina de Can Fabes, Xavier Pellicer, farà dimarts al migdia.

'Santi Santamaria és el cuiner pensador més important dels darrers temps, que sabia conjugar l'alta cuina amb el classicisme; és un model d'alta cuina que avui comença a ser rar, i que defensa els productes de la terra, els productes locals i els productors', ha conclòs Pep Palau.