Unes 600 persones es manifesten a Girona en un Primer de Maig marcat per l'alta desocupació

La marxa ha estat marcada pels 80.100 desocupats amb que compten les comarques gironines

Unes 600 persones han recorregut aquest migdia els carrers de la ciutat de Girona en un Primer de Maig que ha estat marcat per l'alta taxa d'atur a les comarques gironines. Tot i la pluja, sindicats i treballadors s'han manifestat en una jornada que han qualificat no només de festiva sinó de 'reivindicativa'.El dia Internacional dels Treballadors ha estat marcat a Girona per les altes xifres de desocupats a la demarcació. L'atur gironí s'enfila fins al 20,47%, que es tradueix a 80.100 aturats, xifra que està per sobre de la mitjana catalana que se situa al 17,9% i de l'estatal del 20,05%.

La secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, ha destacat que la situació a les comarques gironines és una 'situació de feblesa' i que és necessari fer una 'negociació col·lectiva'. Bassa ha remarcat que no permetran que 'les negociacions facin perdre drets laborals ni temes socials, com pensions o jubilacions'. A més, ha afegit que la manera de crear ocupació és 'fer polítiques d'indústria, a més de polítiques actives per la gent que està aturada i també polítiques energètiques i d'infraestructures'.

D'altra banda, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, explica que la xifra d'atur a les comarques gironines deixa entreveure una valoració 'molt negativa'. Segons ha explicat, 'es compleix el que estàvem dient des de fa molt de temps i és que l'ocupació de mà d'obra és poc qualificada i amb salaris baixos, i això ha provocat la situació actual'. A més, ha afegit que 'la construcció no remunta ni sembla que ho hagi de fer a curt termini' i el 'sector serveis està contractant menys persones de les que seria raonables'. Per aquests motius, Compte demana 'inversió i una negociació col·lectiva' per sortir de la crisi econòmica actual.

Els lemes de la mobilització a Girona han estat 'més protecció, prou retallades' i 'davant la crisi mobilitzacions'. Diversos col·lectius s'han manifestat, entre ells membres del sector de la neteja que han demanat 'dignitat' en el seu treball i que, tot manifestant-se amb fregones alçades, han entonat el lema 'ea ea ea el mocho se cabrea'.

La manifestació ha acabat a la Plaça del Vi de la ciutat, davant de l'Ajuntament, on els secretaris generals dels sindicats d'UGT i CCOO han llegit el manifest. Finalment, l'acte ha conclòs amb el cant de la Internacional i el dels Segadors.