La Diputació destina 13 milions d'euros als ajuntaments en la convocatòria d'ajuts del 2011

Pere Cabarrocas pren possessió com a diputat després de la marxa de Joan Pluma

Les bases reguladores del Fons conserven les modificacions introduïdes l'any passat, segons les quals es permet que els ajuntaments destinin a despeses corrents un 30% de l'import que tenen assignat. Així mateix, els pobles també podran continuar usant l'ajut per cobrir la totalitat del cost de les actuacions subvencionades -anteriorment, l'ajut de la Diputació només en podia cobrir un determinat percentatge. En aquest sentit, el vicepresident tercer i diputat de Cooperació Municipal, Narcís Casassa, ha explicat que es mantenen les bases de les subvencions ja que 'el 2010 era excepcional, i el 2011 segueix aquesta excepcionalitat'.

En l'àrea de cultura, es destinen 1,3 milions d'euros al fons de cooperació cultural local; 75.000 euros a l'edició de llibres i publicacions, i 600.000 euros a la restauració i conservació d'immobles d'interès patrimonial.

54.000 euros per als paradistes dels mercats

En l'àmbit d'acció social, s'emporten el gruix de les ajudes, amb 420.000 euros, els projectes d'acció social, seguits de la cooperació al desenvolupament, a la qual es destinen 204.000 euros. En l'àrea de promoció econòmica, es destinen 54.000 euros a les associacions de paradistes de la Xarxa de Mercats Sedentaris de la Província de Girona; 250.000 euros a l'execució de projectes de noves tecnologies a ajuntaments de més de 5.000 habitants, i amb 250.000 es pretén facilitar l'accés a les noves tecnologies als municipis de menys de 5.000 habitants.


Moció per garantir el secret del vot dels cecs

El Ple també ha aprovat avui una moció conjunta dels grups de CiU, PSC i ERC que insta el govern espanyol a regular el procediment que garanteixi el secret de vot de les persones amb discapacitat visual a les pròximes eleccions municipals.

La moció argumenta que si no es regula el procediment de vot accessible en les eleccions del maig, es vulnerarà la Llei electoral i el dret fonamental al vot secret i autònom, i es produirà una 'greu discriminació' de les persones amb discapacitat, que actualment poden votar secretament en les eleccions generals i del Parlament però no en les municipals. La moció es farà arribar a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a l'Associació Catalana de Municipis, als governs espanyol i català, al Congrés dels Diputats i al Senat, i al Parlament.

Pla per garantir la igualtat d'oportunitats entre homes i dones

El Ple també ha donat llum verda al Pla d'Igualtat de la Diputació, que pretén l'ordenació i la sistematització de les actuacions per emprendre o que cal consolidar, amb la finalitat de garantir una efectiva igualtat d'oportunitats de dones i homes en el treball.

Nova reclamació a Foment per les obres de l'N-II

Un any després que la Diputació reclamés a l'estat espanyol que s'executessin les obres aturades de la N-II a la demarcació, aquest dimarts l'organisme ha tornat a acordar demanar al Ministeri de Foment que reemprengui les obres, a proposta del portaveu de CiU, Jaume Torramadé. Per la seva banda, el portaveu del grup del PSC, Narcís Casassa (PSC), ha explicat que el Ministeri 'no ha estat amb els braços plegats', ja que està buscant finançament per als trams entre Tordera i Caldes de Malavella. En aquest sentit, ha avançat que el seu grup probablement proposarà demanar a Foment si s'ha avançat en la recerca d'aquest finançament, així com també que es concretin terminis.