Josep Maria Matamala, cap de llista de JxCat al Senat per Girona

L'empresari i amic de Puigdemont va ser regidor i portaveu de CiU a l'ajuntament gironí

L'empresari Josep Maria Matamala serà el cap de llista de JxCat al Senat per Girona. Amic de Carles Puigdemont, va acompanyar l'expresident a Brussel·les l'octubre del 2017 durant l'inici de l'"exili", i continua residint a Waterloo. Militant des del 1977 de CDC, i més conegut amb el sobrenom de 'Jami', Matamala va ser regidor de CiU a l'ajuntament gironí del 1987 al 1995, per després ser-ne portaveu. La seva pròpia filla i la portaveu adjunta de JxCat al Parlament Gemma Geis ho han confirmat a Twitter. El candidat de JxCat al Senat per Barcelona és l'exconseller de Cultura Lluís Puig, també "exiliat" a Waterloo.
La secció tercera de la Sala Penal de l'Audiència Nacional va ordenar el 17 de gener reobrir la causa contra els quatre acompanyants que viatjaven amb Puigdemont quan el van detenir a Alemanya al març. Entre ells hi havia el propi Matamala, a més de dos mossos d'esquadra fora de servei, i l'historiador i actual cap de l'oficina de l'expresident Josep Lluís Alay. Tots, a excepció de Matamala, havien comparegut a l'Audiència Nacional citats pel jutge.

El 30 d'octubre, el jutge Diego de Egea va arxivar la causa. Ara, la interlocutòria que signen tres magistrats conclou que l'actuació de tots quatre "estava dirigida a evitar" que fos detinguts en un país que no fos Bèlgica i per tant els torna a investigar per un delicte d'encobriment de rebel·lió.