La Plataforma d'Usuaris de la línia Portbou-Barcelona engega una consulta per recollir les queixes dels viatgers

L'agrupació confia poder negociar amb el nou director general de Transport i Mobilitat

Així, el dimecres de la setmana passada, els grups d'Interlocutors i de Comunicació de la Plataforma d'Usuaris es van trobar amb el director general de Transports i Mobilitat, usuari habitual de la línia Portbou-Barcelona. Durant la reunió, l'agrupació va exposar-li els problemes que els usuaris de la línia havien detectat i denunciat, les negociacions que havien mantingut amb Renfe i Adif, com havia mediat l'administració catalana anterior i els resultats que s'havien obtingut fins aleshores.

Davant la predisposició del nou director de Transports per mantenir la interlocució amb la Plataforma, aquesta ha engegat una consulta (http://ves.cat/avFg) als més de 300 integrants de l'agrupació per entregar-ne els resultats al Govern. D'aquesta manera volen aprofitar que 'aviat hi haurà l'oportunitat, amb el nou contracte programa, de perfilar les contrapartides que són necessàries per al bon servei públic que es mereix el país'.

En la consulta pregunten pels horaris o les freqüències dels trens; les conseqüències de l'arribada del TAV; els plans d'emergències o d'evacuació, o informació sobre les deficiències a les estacions, entre d'altres.

De moment la Plataforma ha fet arribar una carta a Font on recull diverses reclamacions, a l'espera de poder-les ampliar amb les propostes que arribin amb la consulta electrònica. En concret, les observacions que fan són, pel que fa a la circulació, que es doni prioritat al pas dels trens de Mitja Distància sobre els rodalies en els horaris de major afluència, en direcció nord i sud (tenint en compte la freqüència amb què circulen els rodalies); que es completi el trajecte dels trens que no arriben o no surten de Figueres, i que es recuperin les freqüències que van ser suprimides el 2008, i que s'integrin les tarifes amb els serveis de l'àrea metropolitana, entre d'altres.

Sobre les conseqüències de la posada en circulació del TAV, volen tenir la confirmació que a la Sagrera hi haurà una estació o un baixador el 2012; assegurar que el Govern assumeix els acords econòmics als quals es va comprometre l'Estat amb la Plataforma d'Usuaris, de congelar les tarifes dels trens de Mitja Distància fins a acabar les obres de l'alta velocitat, o confirmar que es mantindran els trens regionals i de Mitja Distància de la línia Barcelona-Portbou. També demanen que s'estengui a tot el trajecte la cobertura de telefonia mòbil, o que es millori la informació sobre canvis d'horari per avançat, per exemple.

La plataforma ja havia engegat abans altres enquestes electròniques, però per conèixer l'opinió dels usuaris quan s'estaven negociant determinades qüestions amb la companyia ferroviària.

Precisament, alguns usuaris de la línia van poder reafirmar el seu malestar pel funcionament de la línia divendres passat, en saltar-se l'estació de Sils un tren de Mitja Distància. Així, el comboi va haver de recular fins arribar a l'andana.