Terrón assegura que denegaran el reagrupament i l'arrelament a immigrants incívics a Salt

Iolanda Pineda celebra que l'incompliment de les normes de convivència justifiqui un informe negatiu

No poden ser informes vinculants perquè no és l'ajuntament qui té l'última paraula en matèria d'estrangeria però sí que serà decisiva l'opinió dels governs municipals. Anna Terrón ha dit clarament a l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, que si un ajuntament emet un informe negatiu on recomani que es denegui el reagrupament o l'arrelament a un immigrant per infraccions incíviques, no es concediran aquests permisos.


De fet, Terrón ha assegurat que actualment ja es deneguen els permisos de residència per motius extraordinaris a immigrants amb informes municipals negatius. La secretària d'Estat ha afirmat que el reglament d'estrangeria potencia aquest apartat perquè a banda dels camps obligatoris de l'informe d'integració -com si ha fet algun curs d'integració sociocultural o si fa més de tres anys que viu al país- els ajuntaments poden incloure normatives pròpies que valorin el grau d'integració.

Salt va aprovar una moció el 20 de desembre on reclamava tenir 'veu i vot' en el procediment i poder emetre informes negatius per infraccions incíviques. En aquest sentit, Pineda ha assegurat que creuen que part d'aquestes reivindicacions han estat 'satisfetes' i celebra que puguin incloure elements com l'incompliment de les ordenances de civisme a l'hora d'emetre un informe negatiu. 'Si una persona ha estat multada cinc vegades per desordres per beure, ho podrem fer servir d'argument per emetre l'informe negatiu', ha explicat l'alcaldessa.

La competència a l'hora d'emetre informes és de la Comunitat Autònoma que ho pot delegar a les administracions municipals sempre que ho notifiqui a la secretaria general. El conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries ja ha avançat que la intenció del Govern és que siguin els ajuntaments, que són les administracions més properes, els que elaborin aquests informes. Tot i això, l'última paraula a l'hora de concedir els permisos sempre serà de l'Estat, que és qui té competències en matèria d'estrangeria.

Arrenca el pla pilot en favor de la convivència

La secretària d'estat d'Immigració, Anna Terrón, ha visitat aquest divendres Salt on ha signat, en presència del conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, el conveni a través del qual Salt rep 373.000 euros per desenvolupar accions aquest 2011 en favor de la convivència. Salt va ser escollida el passat octubre com una de les cinc poblacions catalanes on l'Estat ha decidit dur a terme un pla pilot ja que són municipis amb alta concentració d'immigració.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, ha agraït a l'Estat que hagi tingut en compte les característiques de la població -que en deu anys ha passat d'un 6% a més d'un 40% de població immigrant empadronada- per ser objecte del pla. Terrón ha explicat que el pla ve a aportar fons per tal que les accions que ja es desenvolupen a Salt puguin tenir una continuïtat. L'alcaldessa ha aprofitat per demanar a l'Estat i la Generalitat que les ajudes siguin plurianuals per tal que les accions que s'emprenen es puguin mantenir. La secretària d'estat ha recollit el testimoni i ha contestat a Pineda que la voluntat de l'Estat és mantenir aquest tipus de plans.

Pineda ha detallat que els diners que rebran els invertiran en diferents accions. Concretament, l'alcaldessa ha detallat que faran accions per donar suport al Pla Educatiu d'Entorn, contractar dinamitzadors i enquestadors que puguin detectar situacions de vulnerabilitat, crear una borsa de traductors per garantir diàleg amb totes les nacionalitats que viuen a Salt, fer cursos de formació i de reforç escolar als alumnes després de les classes, treballar amb les AMPA o fomentar l'esport i l'associacionisme entre els joves.