Els pagesos gironins demanen fer batudes nocturnes i retirar les vedes de senglars

Els caçadors reconeixen que la població segueix sent "alta"

La gran quantitat de senglars que campen per les comarques gironines preocupa a pagesos, caçadors i al Departament d'Agricultura. La realitat és que malgrat que ja fa uns anys que la problemàtica s'ha instal•lat a la demarcació, el nombre d'exemplars que fan malbé conreus continua sent "molt important". Això afecta els pagesos que demanen que es prenguin mesures per tal de reduir l'impacte.

En aquest sentit, proposen fer més batudes nocturnes, ja sigui amb Agents Rurals sols o acompanyats dels caçadors. "Cal que s'utilitzin tots els mitjans possibles i per tant incidir allà on el senglar està més present, amb batudes extra", concreta Xavier Frigola, coordinador d'Unió de Pagesos a les comarques Gironines.

Frigola assegura que amb el que es fa actualment "no n'hi ha prou" per poder contrarestar el mal produït pels senglars en els camps. "És important que polítics, caçadors i pagesos treballem conjuntament, però cal recordar que qui ho pateix som nosaltres", lamenta.

Per tot plegat, també ha reclamat que s'aixequin les vedes per caçar el senglar, perquè, segons Unió de Pagesos, "no cal" mantenir-ne. En aquest punt, els caçadors discrepen i consideren que "no és necessari" ja que no es pot acabar amb tota la població. "No pot ser que estigui obert tot l'any perquè no per tot arreu hi ha la mateixa problemàtica", assenyala el president de la Federació Catalana de Caça a Girona, Josep Blanquera.

Però Frigola alerta que si la població de porcs continua creixent "els problemes seran més grans", i recorda que les inversions que fan els pagesos són "molt importants". Per la seva banda, Blanquera es mostra "favorable" a fer actuacions en zones "on hi ha més conflicte", però també exigeix als pagesos "que hi posin de la seva part".

En aquest sentit, el president dels caçadors gironins proposa que s'instal·lin tanques electrificades per evitar l'entrada de porcs en camps. "Ja n'hi ha alguns que en tenen i allà els senglars no s'hi fiquen", assenyala Blanquera, que recorda que l'administració dona ajudes per poder-ho fer.

Una lluita d'egos

El conflicte entre caçadors i pagesos en relació a com cal lluitar contra les plagues de porcs senglars que malmeten els camps gironins, ha portat als dos col•lectius a discrepar de forma habitual. Blanquera considera que el que reclamen els pagesos és inviable. "No es pot deixar sense senglars tota la demarcació", assenyalen.

Frigola, en canvi, hi veu un "problema d'egos" entre uns i altres a l'hora de valorar quina és la millor manera de resoldre el problema. El coordinador d'UP a Girona conclou assegurant que "algú haurà de posar les coses al seu lloc" i pronostica que no serà "ni els pagesos ni els caçadors".