El 'Retrat de Paul Eluard' de Salvador Dalí se subhasta per la xifra rècord de 16 milions d'euros

'És el retrat surrealista més important que mai s'ha pintat', assegura un expert de la casa Sotheby's de Londres

El retrat es va pintar l'any 1929, quan el pintor empordanès Salvador Dalí va convidar el surrealista Paul Eluard i la que aleshores era la seva esposa, Gal·la, a passar l'estiu a Catalunya. 'El quadre té una història increïble', reconeix Valette, que explica que durant aquella visita Dalí 'es va enamorar profundament de Gal·la'. De fet, la seva futura musa va deixar Eluard pel pintor de Figueres.


'El quadre es va quedar a la col·lecció de Dalí i Gala, no li van donar a Eluard', assegura Valette, que considera el retrat d'una qualitat 'extraordinària'. 'És el millor Dalí', sentencia. Segons aquest expert, a l'obra es fusionen 'dos líders' de l'art surrealista que, alhora, van creuar la seva vida també a nivell personal a través de la figura de Gal·la, que, enamorada de Dalí, va abandonar un geni per un altre geni.

La pintura la va heretar la filla de Paul Eluard, que va ser qui la va vendre l'any 1999. Aquest dijous al vespre, a Londres, Dalí ha batut tots els rècords i la seva obra s'ha adjudicat al millor postor, que n'ha pagat l'extraordinària xifra de 15.953.710 milions d'euros. Un estudi preparatori de Dalí per 'La mel és més dolça que la sang', del 1927, es va adjuciar dimecres també a Londres per una altra xifra rècord, en aquest cas per la casa de subhastes Christie's, on es va vendre per 4,7 milions d'euros. El rècord, però, ha estat superat aquesta nit de dijous a Sotheby's.