Jordi Pujol: 'La relació entre Espanya i Catalunya mai havia estat tan malament i anirà a pitjor'

L'expresident alerta en una conferència a Girona que s'ha perdut el 'respecte' per Catalunya

El que va ser president de la Generalitat durant 23 anys, ha començat la seva intervenció afirmant que, tot i que la situació econòmica actual és dolenta, la previsió és que vagi millorant, gràcies al fet que el govern espanyol 'ja no mana' i li 'diuen el que ha de fer'. En aquest sentit, ha explicat que tant a nivell econòmic com social hi ha hagut un 'canvi de rasant' a partir del maig del 2010, moment en què el govern de Zapatero 'assumeix' les indicacions que li vénen 'de fora'. Aquesta ha estat 'la sort' d'Espanya, ha dit, i des de llavors ha començat a fer polítiques 'coherents' i a complir els deures' que li manaven. Fins llavors, ha dit, s'havien negat a reconèixer que hi havia crisi i no havia fet 'el que calia fer'.


Pujol ha volgut donar un missatge esperançador als empresaris assistents. 'Tinguin confiança', els ha dit, 'Europa sortirà de la crisi' i es reforçarà l'estat del benestar perquè sigui 'viable'. 'Potser serem els últims en fer-ho', com ja ha passat a nivell econòmic i social, però també s'hi arribarà. Per altra banda, ha subratllat el fet que a Catalunya 'hi ha país' i molta gent que treballa, i ha destacat l'impuls que l'economia catalana ha fet a nivell d'exportacions, en àmbits com el de la investigació.

Les males relacions entre Catalunya i Espanya

Davant aquest futur favorable, però hi ha una cosa que no va bé, que indirectament també pot perjudicar a l'economia. I és la relació entre Espanya i Catalunya. 'Mai havia estat tan malament i anirà a pitjor', ha sentenciat. Pujol s'ha referit a la 'desafecció' que José Montilla ja va expressar fa uns mesos i ha anat més enllà. Ha alertat de la pèrdua del 'respecte' i 'admiració' que abans la gent del carrer i de l'estat espanyol sentien, però també a nivell polític i institucional, posant l'exemple del Tribunal Constitucional. 'Tot això ha desaparegut', ha dit. I ha alertat que pot portar un 'esborrament' de la política, 'progressiu' però 'intens' i cap a la desaparició de la identitat com a país i de la capacitat de Catalunya de 'tenir un projecte'. Pujol ha mesurat les paraules i en cap moment ha parlat d'independència, com sí ho havia fet ara fa uns dies, quan va dir que la política espanyola podia empènyer Catalunya cap a dues opcions: o a la desaparició com a nació o la independència. Aquesta última opció ni l'ha esmentada.

Pujol ha fet aquestes reflexions durant la clausura de la jornada tècnica 'Alternatives financeres en temps de crisi', dirigida a empresaris, autònoms i directius de PIMES, organitzat per la FOEG juntament amb la Fundació + Empresa. Durant la seva intervenció, ha manifestat que les seves opinions són valoracions personals, de 'tal com veu la realitat' i sense ànim de 'comprometre' a cap grup polític ni govern.