L'IES de l'Escala ofereix als alumnes compensar les faltes lleus amb serveis a la comunitat

Un programa pioner de l'institut i l'Ajuntament permet evitar que els estudiants siguin expulsats per uns dies

L'anomenat projecte 'Aprenentatge i comunitat' és de participació voluntària i es proposa als alumnes i a les famílies, que ja l'han valorat positivament. De forma inicial, els serveis a la comunitat es desenvoluparan un dimecres a la tarda cada quinze dies, de manera que cada tarda dedicada a tasques de serveis socials compensarà dues conductes -nou és la xifra que duu a l'expulsió.


És 'una opció molt positiva per l'alumnat i per la comunitat', ja que el que s'intenta és trobar solucions que 'ajudin a formar-se i a reflexionar a la persona que no ha fet una cosa correcta i que té l'oportunitat de retornar a la societat una cosa positiva', remarca la directora de l'IES El Pedró, Mercè Costa, la qual considera que el projecte ajudarà a 'educar en els valors'.

En la mateixa línia, l'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha remarcat la implicació en el projecte de l'àrea de Serveis Socials, i ha valorat molt positivament que es posin d'acord diferents entitats socials i es pugui oferir 'la possibilitat de revertir en positiu el que com a alternativa suposava un càstig'.

La directora del centre i l'alcalde de l'Escala han signat aquest dilluns al matí el conveni que permet tirar endavant aquest projecte, que compta també amb la col·laboració de la Universitat de Girona -cobreix la tasca de l'educadora social que fa el seguiment dels alumnes.

Segona oportunitat per als alumnes d'ESO

L'IES El Pedró, que aquest curs té 485 alumnes matriculats, ja compta amb un altre programa que en el seu moment també va ser pioner i que inclou la implicació de l'Ajuntament de l'Escala. En aquest sentit, des de fa deu anys, funciona el programa 'Tu pots', que s'adreça als alumnes de segon cicle d'ESO que han perdut l'interès per les tasques i continguts escolars i han exhaurit totes les fórmules compensatòries dins la institució educativa.

En aquest cas, el centre els ofereix una organització de continguts diferent i una metodologia específica i personalitzada que no obstant això, permet l'assoliment de les competències de l'etapa i, per tant, del graduat en educació secundària. Comporta un horari de permanència al centre diferent de l'ordinari que es combina amb activitats externes al centre, fent tasques que tendeixin a la seva inserció laboral en empreses locals, entre les quals hi ha l'Ajuntament. Per a aquest curs hi ha inscrits deu alumnes.