Bona acollida entre els pacients de la mesura que informa del preu real dels fàrmacs

Els gironins són els primers en conèixer què paguen pels medicaments i quina part els subvenciona el Govern

  • Un metge explica a una pacient que la recepta ja detalla el preu real dels medicaments © ACN
    Un metge explica a una pacient que la recepta ja detalla el preu real dels medicaments © ACN
  • Els pacients gironins ja s'emporten la recepta amb el detall del preu total dels fàrmacs prescrits © ACN
    Els pacients gironins ja s'emporten la recepta amb el detall del preu total dels fàrmacs prescrits © ACN

La Sofia és una pacient del CAP Dr Alfons Moré de Salt que avui ja ha rebut la recepta amb el preu detallat dels medicaments. Segueix un tractament per arítmia que costa 923 euros l'any, dels quals n'haurà de pagar 351. L'import seria zero, però, en cas que fos pensionista.


En general els pacients han rebut bé la mesura de detallar el preu dels tractaments perquè creuen que així els usuaris es consciencien del preu real dels medicaments, i per tant, que n'han de fer un bon ús. 'Serà útil perquè la gent gran que es pensa que surt gratis pugui veure que té un cost', segons la Patrícia Gifre, que aquest dilluns estrenava també la recepta detallada a Salt. L'Angelina López ja s'ha conscienciat sobre l'ús controlat de les medicines, ja que ha assegurat que només pren 'el que cal' i si li'n sobren els porta a la farmàcia. 'La gent cuidarà més els medicaments', ha reflexionat sobre l'efectivitat de la mesura Kofi Annan.

Aquesta iniciativa es va posar en marxa com a projecte pilot a l'octubre passat en tres centres de Deltebre (Baix Ebre), Salt i Barcelona. Durant aquest període, més de 17.000 ciutadans ja van rebre la recepta amb el cost dels medicaments detallat. Per avaluar aquesta acció abans d'estendre-la a la resta de Catalunya, es van enquestar els pacients, que consideraven que conèixer el cost dels medicaments era una mesura adequada en el moment de crisi actual.

Després de la incorporació avui del preu total a la recepta als 22 centres de l'ICS gironins, a partir de l'1 de març s'aplicarà en 12 centres dels barris de l'Eixample, Gràcia, Horta i Guinardó de la ciutat de Barcelona, i en els pròxims tres mesos s'acabarà d'implementar a tot el territori català.

Aquesta és la primera d'una sèrie d'accions que Salut posarà en marxa per sensibilitzar la ciutadania sobre el cost del serveis sanitaris. Amb aquesta mesura el Govern vol mantenir els serveis de la sanitat pública i a la vegada reduir el dèficit, ja que fàrmacs representen el 20% de la despesa sanitària de Catalunya. En aquest sentit, els medicaments que més encareixen les factures són els acabats d'introduir al mercat i també els que requereixen una més alta tecnologia. També incideix de forma significativa en la factura de Salut el fet que la població estigui cada vegada més envellida.

La cap de farmàcia de la Regió Sanitària de Girona, Anna Maria Roig, ha explicat que l'ús dels genèrics continua sent una bona mesura per abaratir costos. En aquest sentit, el director de l'àrea bàsica de Salut (ABS) de Salt, Carles López, revela que hi ha 'molta possibilitat d'exercir la contenció amb el mateix resultat i qualitat en el medicament'. Com a prova que receptant genèrics s'abarateix la factura pública en farmàcia, aquest any s'ha reduït un 1,49% el cost de la factura farmacèutica tot i haver crescut el nombre de receptes.