Vuit detinguts en una operació contra lladres d'estancs

Els Mossos d'Esquadra els atribueixen quinze robatoris a estancs i vuit robatoris de vehicles

Els Mossos han detingut vuit homes aquesta setmana com a presumptes integrants d'una organització criminal que actuava arreu de Catalunya especialment robant estancs. Se'ls atribueixen quinze robatoris d'aquest tipus, a banda de vuit robatoris de vehicles. També se'ls atribueix un robatori en unes instal·lacions esportives i un delicte de falsificació de document públic, oficial o mercantil.


Els detinguts són Eduard Alexandru M. B., de 25 anys; Juan Manuel Q. V., de 35; Iliuta Catalin B., de 27; Ionut Florin M., de 24; Iulian M, de 34; Dumitru S., de 42 anys; Bogdan Mihail P., de 27, i Georgel G., de 21. Als sis últims els consten antecedents policials.

Arran d'un increment al robatori d'estancs a la demarcació de Girona els Mossos van iniciar una investigació que va donar fruits la matinada de diumenge passat, 31 de gener, a Lloret de Mar. Es van detenir set homes que presumptament tornaven d'intentar robar en un estanc de Vila-rodona (Alt Camp). Poc després es va detenir, també a Lloret, un vuitè presumpte membre del grup.

Els 15 robatoris a estancs -4 en grau de temptativa- que s'atribueixen fins ara al grup van tenir lloc entre el setembre del 2010 i el gener del 2011. Tots els cops van tenir lloc de matinada, sempre tallant les persianes i forçant o trencant l'accés principal a l'establiment o bé un aparador. En total, els lladres s'haurien endut d'aquests establiments material per valor de quasi 220.000 euros, principalment tabac.

Els comerços afectats, estan situats a Fogars de la Selva (Selva), Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), Riudarenes (Selva), Caldes de Malavella (Selva), Riells i Viabrea (Selva), Bordils (Gironès), Sils (Selva), Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà), Verges (Baix Empordà), Seva (Osona), Balenyà (Osona), Sant Cebrià de Vallalta (Maresme) i Vila-rodona (Alt Camp).

També haurien sostret vuit cotxes entre l'agost del 2010 i el gener d'aquest any a Badalona (Barcelonès), Barcelona, Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), Lloret de Mar (Selva), Granollers (Vallès Oriental) i Llagostera (Gironès).

Es creu que eren els vehicles que s'utilitzaven per anar a robar als estancs, però no es descarta que el grup robés cotxes per vendre'ls a l'estranger. En aquest sentit cal destacar que a Llagostera se'n van robar dos a principis de gener, i que un d'ells va ser detectat per la policia de la República d'Eslovènia en un control.

Un altre fet singular és que per robar els cotxes a Granollers i Llagostera, els lladres van accedir als vestuaris d'instal·lacions esportives per aconseguir-ne les claus, a banda d'altres elements com telèfons mòbils.

Un robatori de característiques similars es va detectar el gener a unes instal·lacions esportives de Figueres (Alt Empordà), l'últim que els Mossos atribueixen, per ara, als detinguts.

Eines comissades

D'altra banda, cal destacar que el 31 de gener, poques hores després de les detencions, els Mossos van escorcollar dos domicilis dels detinguts a Lloret de Mar. En un d'ells es van trobar paquets de tabac i eines apropiades per forçar persianes metàl·liques com ara dues tisores per tallar xapa metàl·lica, quatre tornavisos, un parell de punxons, unes tenalles, una llanterna, una serra radial i una cisalla.

El cas no es dóna per tancat i no es descarta que els detinguts hagin participat en més fets delictius. També es poden produir noves detencions.

Pel que fa als detinguts, set han ingressat a presó, mentre que Dumitru S. ha quedat en llibertat amb càrrecs.