Sanitat anuncia que ajorna com a mínim fins al 2013 el nou Hospital Josep Trueta de Girona

L'alcaldessa de Girona qualifica de 'mala noticia' el retard i destaca que el projecte és 'molt bo' per a la ciutat i per a la demarcació

(Última ampliació 20:45h)

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha qualificat de 'mala noticia' el retard de les obres del nou Hospital Josep Trueta, una informació que aquest divendres ha avançat el conseller de Salut, Boi Ruiz. Per aquest motiu, Pagans ha demanat al govern de la Generalitat que es redacti el projecte executiu del nou centre sanitari durant aquest 2011 i que a partir del 2012 es planifiqui la seva construcció tenint en compte 'lògicament' els recursos econòmics. Segons l'alcaldessa de Girona, d'aquesta manera el Govern mostrarà la 'voluntat ferma' de construir aquest hospital. A més, Pagans ha destacat que es tracta d'un projecte 'molt bo' no només per a la ciutat de Girona sinó també per a tota la demarcació. 

Davant l'anunci del conseller de Sanitat, Boi Ruiz, que el Departament ha decidit ajornat els nous hospitals Josep Trueta de Girona i Verge de la Cinta de Tortosa a causa de la crisi econòmica, les reaccions no s'han fet esperar. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, ha qualificat de 'mala notícia' el retard de les obres del Trueta i ha demanat al govern de la Generalitat que durant aquest 2011 es redacti el projecte executiu del nou centre sanitari i que a partir del 2012 es planifiqui la seva construcció tenint en compte 'lògicament' els recursos econòmics.

'La Generalitat ha de fer un esforç i tenir redactat el projecte executiu perquè així mostrarà la seva voluntat ferma de fer aquest hospital', ha remarcat Pagans. Segons l'alcaldessa, l'actual conjuntura econòmica provocarà que s'endarrereixin les obres de moltes altres dependències i per això destaca que entén que la construccio del nou Trueta pot començar més tard, però ha assegurat que cal tenir fet el projecte executiu d'un servei 'tan important' com es l'hospitalari

A més, l'alcaldessa de Girona ha destacat que el projecte del nou Hospital Josep Trueta és un projecte 'molt bo' no només per la ciutat de Girona sinó també per tota la demarcació. Des del seu punt de vista, el servei sanitari, a més també de l'ensenyament, haura de ser 'imprescindible' i 'prioritari' en la tasca del govern de la Generalitat. Pagans ha recordat que l'Ajuntament de Girona està treballant amb la conselleria de Salut perquè properament començaran les obres per instal·lar uns mòduls prefabricats que han d'atendre les consultes externes del centre sanitari. 'Suposo que això sí que tirarà endavant perquè sinó dificultarà el funcionament del Trueta', ha assegurat. 

Carme Capdevila, contrariada

La diputada d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per Girona al Parlament, Carme Capdevila, presentarà diverses iniciatives parlamentàries per tal que el conseller de Salut rectifiqui la decisió d’ajornar el projecte de la construcció del nou Hospital Josep Trueta de Girona.  Per Capdevila, 'aquest és un projecte que constantment pateix endarreriments en tirar endavant, i és un equipament de vital importància per les comarques gironines'.

Esquerra assegura que ha defensat sempre la construcció del nou Trueta, 'ja que és un equipament que dóna servei a milers de persones, és un centre sanitari de referència i en aquests moments ha quedat obsolet', expliquen.  Els republicans consideren una prioritat tirar el projecte endavant, ja que a més ha d’anar completament lligat i vinculat a la construcció de la nova facultat de medicina de la Universitat de Girona, que se situarà en uns terrenys prop del Trueta, al terme municipal de Sarrià de Ter. 'D’aquesta manera afavorirem que els coneixements adquirits a Girona hi reverteixin directament', expliquen.

El PP demana al govern que rectifiqui

La portaveu del PP a l’Ajuntament de Girona i candidata a l’alcaldia de Girona, Concepció Veray, ha demanat avui al Govern de la Generalitat que rectifiqui i no aturi el projecte de construcció del nou Hospital Josep Trueta de Girona. Veray ha explicat que 'l’anunci d’aquest matí del Conseller de Salut és una mala notícia pels gironins perquè aquest és un projecte necessari per Girona i les seves  comarques i que cal tirar-lo endavant quant abans'.
 
La Portaveu popular ha explicat també que 'l’actual Hospital Josep Trueta ha quedat obsolet i necessita d’una modernització urgent per poder convertir-se en un hospital d’alt nivell. Aquest és un projecte bo i pactat i consensuat amb tots els agents implicats i que ens ha de permetre convertir-lo en l’Hospital de referència de les comarques de Girona, aturar-lo és un error'. En aquest sentit Veray ha recordat que 'durant la passada campanya electoral des del PPC ja varem avisar que aquest projecte estava en risc si CiU guanyava les eleccions ja que ja en aquell moment aquesta força política el qüestionava' , i seguidament ha afegit que 'l’excusa donada ara pel Conseller de Salut que aquests aturament és una mesura d’austeritat del govern és poc creïble'.

Concepció Veray ha insistit en la necessitat de no aturar un projecte com aquest i ha demanat al Conseller de Salut que 'rectifiqui' i que 'no aturi la construcció del nou Trueta, al contrari, que faci totes les gestions necessàries perquè les obres puguin començar aquest mateix any 2011'.

Ciutadans titlla 'd'inadmisible' la desició

Ciutadans (C’s) considera inadmissible la decisió del govern de CiU de no construir el nou Hospital Josep Trueta de Girona. 'És inadmissible que una de les necessitats prioritàries de les comarques gironines, com és la construcció d’un nou hospital, es decideixi posposar-ho amb l’excusa de la crisi'.

La formació diu lamentar 'que es retalli en benestar social i no en capricis. CiU no té clar quines són les prioritats, les polítiques socials són l’eix bàsic de l’estat del benestar. Es retalla en sanitat però en canvi continuen malgastant en ambaixades, política lingüística, subvencions a entitats per a la construcció nacional', han dit.