Els Recull deixen desert el premi de narrativa per primer cop en 55 anys d'història

En canvi reconeixen els periodistes gironins Carlus i Víctor Gay

El jurat dels premis Recull, que s'atorguen a Blanes (Selva), ha deixat desert per primera vegada en 55 anys d'història el guardó en narrativa. Es tracta del més ben dotat -2.500 euros- i el motiu, explica el president del jurat, Vicenç Villatoro, ha estat "la coherència amb el prestigi" que tenen els Recull."És dolorós i antipàtic, però creiem que havíem de respectar i mantenir el prestigi per trajectòria que tenen els Recull", ha defensat el president del jurat, Vicenç Villatoro. Amb tot, Villatoro ha reconegut que hi havia "bones propostes" però que cap d'elles "tenia el nivell" exigit per optar a guanyar els 2.500 euros de premi.

A qui sí ha premiat el jurat ha estat als periodistes gironins, Víctor i Carlus Gay. Pare i fill han escrit a quatre mans un treball d'investigació sobre la Guerra Civil a Blanes, que els ha dut a emportar-se el premi en periodisme.

'Blanes, una memòria històrica' no és la primera obra que fan junts els dos periodistes. Plegats han guanyat el Premi Àncora per la narració 'Els nens d'Oradur' i el Premi Jordi Comas de Recerca Local pel projecte 'El Carnaval de Platja d'Aro: origen, història i evolució'. Víctor Gay ja ha guanyat en tres ocasions un Premi Recull en la mateixa categoria de Periodisme.

El pare ha explicat que el motiu d'haver tornat a treballar plegats ha estat que durant la Guerra Civil els avis d'en Carlus van combatre en bàndols diferents. "Creiem que ens hem acostat bastant a la història, i estem satisfets perquè hem descobert coses de com va viure aquella època Blanes", ha explicat Gay.

Poesia d'hitites

El guanyador de poesia ha estat Joan Carles González. El mataroní és la segona vegada que guanya el Premi de Poesia Benet Ribas, després que el 2014 va emportar-se'l pel poemari 'Les coses i els miratges'. Al llarg de la seva vida literària ha guanyat nombrosos premis, entre els qual destaquen els Martí i Pol de Roda de Ter i de la UAB, així com el Joan Teixidor d'Olot.

Ha publicat 25 llibres, i en el darrer any ha incrementat la seva producció en castellà i ha obtingut guardons al País Basc, Castella i Andalusia.

El premi de Teatre ha sigut per a l'autor andorrà Jan Vilanova, per 'Somriu'. L'autor ha dit que els està costant poder trobar finançament per portar-la als escenaris. L'escriptor de Begur s'ha endut el Recull de Retrat Literari per posar negre sobre blanc en la figura de Joan Vinyoli, mentre que Teresa Barba ha guanyat el de Conte Infantil amb 'La capsa de la Berta'.

Brossa i Cuixart

En l'acte, celebrat al Teatre de Blanes, s'ha volgut recordar Joan Brossa amb una obra de teatre a l'inici de l'acte, coincidint amb els 100 anys del naixement de l'artista.

També s'ha posat veu a unes paraules que, des de la presó, ha fet arribar el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i que ha llegit una de les membres del jurat dels Premis Recull.