El Consell Comarcal del Ripollès vol seguir amb el manteniment i conservació de les lleres de rius

S'han fet sis actuacions als municipis de Campdevànol, Molló, Planoles, Ribes de Freser, Ripoll i Vallfogona de Ripollès

  • El torrent del Tornall de Vallfogona una vegada netejat © ACN
    El torrent del Tornall de Vallfogona una vegada netejat © ACN
  • Un operari eliminant les branques dels arbres a la llera © ACN
    Un operari eliminant les branques dels arbres a la llera © ACN
  • Tasques de manteniment i conservació al Torrent del Tornall de Vallfogona de Ripollès © ACN
    Tasques de manteniment i conservació al Torrent del Tornall de Vallfogona de Ripollès © ACN

Després de la descentralització que va suposar la signatura del conveni entre l'ACA i el Consell Comarcal de Ripollès, les tasques de manteniment i conservació de lleres de riu al Ripollès es decideixen des del territori. Quines són les actuacions que cal dur a terme i executar-les és el que han fet des del Consorci d'Espais d'Interès Natural de Ripollès durant aquest darrer mig any.


Segons el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, des del Consorci es 'coneix bé el territori' i són ells qui han de fer les propostes de les zones on cal actuar 'amb més immediatesa'. Pérez ha valorat positivament les actuacions dutes a terme a Campdevànol, Molló, Planoles, Ribes de Freser, Ripoll i Vallfogona de Ripollès i ha apostat per seguir en aquesta línia.

Anualment l'ACA dotarà pressupostàriament al Consell Comarcal, 'segons les possibilitats de l'ens', perquè les actuacions es puguin dur a terme. Les brigades forestals del Consorci són les encarregades de dur a terme els treballs. De totes maneres, si en un futur s'ampliés el camp d'actuació 'es comptaria també amb les brigades de la Fundació MAP', ha destacat Pérez.

El conveni signat ha aportat una dotació econòmica de 22.000 euros per fer actuacions de manteniment i millora de les lleres del riu que Pérez ha dit que tenen una doble finalitat. D'una banda es tracta de mantenir els boscos, les riberes i les lleres nets d'arbres morts o d'arbres que, en cas d'una avinguda, podrien produir problemes en ponts i passos. D'altra banda, fer aquests treballs de millora té com a objectiu afavorir el desenvolupament d'hàbitats perquè s'hi puguin desenvolupar les espècies que hi viuen.

Pérez ha reconegut que les actuacions 's'han fet tard' i que 'no s'ha actuat suficientment a les lleres'. Malgrat tot s'ha felicitat perquè 'a partir d'ara', 'any rere any', el Consell Comarcal podrà gaudir d'aquesta dotació pressupostària perquè 'des del territori' es prioritzi i s'executin les actuacions que cal fer.