Un piquet feminista intenta que tanquin els comerços durant la vaga del 8-M a Girona

Hi han participat unes 300 dones i els Mossos han hagut d'actuar

  • Els Mossos d'Esquadra protegint un comerç. ACN
    Els Mossos d'Esquadra protegint un comerç
    Fotos: ACN
  • El piquet en un moment de la protesta aquest divendres. ACN
    El piquet en un moment de la protesta aquest divendres
    Fotos: ACN

La vaga del 8-M a Girona ha tingut com epicentre d'inici el carrer Barcelona, una de les artèries principals d'entrada a la ciutat. Un piquet d'unes 300 dones l'han recorregut durant una hora i mitja, mentre reclamaven als comerços oberts que tanquessin. En alguns negoscis com el centre comercial Hipercor s'han viscut moments de tensió quan les manifestants han intentat entrar per evitar que qui havia a dins comprés, i per reclamar a les treballadores del centre que s'afegissin a la protesta.

Ha estat en aquest punt quan una cinquantena d'agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra han intervingut per evitar enfrontaments. Tot i això, les concentrades han pintat la façana de l'establiment amb proclames recordant la vaga feminista.

La marxa ha continuat, i uns metres més avall ha coincidit amb l'inici de la manifestació convocada pels principals sindicats, que s'iniciava just davant del supermercat Dia del carrer Barcelona.

Les dues protestes, però, no han seguit unides i el piquet s'ha desplaçat al centre de la ciutat. Abans, però, han passat per establiments de grans cadenes que han abaixat la persiana per evitar que les manifestants entressin. Durant tot el recorregut s'han escoltat crits en contra de les agressions masclistes i reclamant que les persones que miraven la marxa, s'hi afegissin. La presència dels Mossos ha provocat que el piquet cridés en contra dels policies.

Sense cap incident les concentrades han arribat a la seu de la Generalitat, a la Plaça Pompeu Fabra, pels volts del migdia. Allà han coincidit amb la protesta que cada divendres fan els treballadors per reclamar la llibertat dels presos independentistes. Malgrat uns instants de tensió entre les dues protestes, al final s'han acabat separant.

"Orgullosa de les més joves"

Entre els col·lectius que han participat activament en el piquet hi havia el 'Mala Pècora'. Una de les seves membres, la Núria Bazaga, ha destacat la presència de dones joves que han sortit a protestat. "Em sento molt satisfeta de veure que sóc una de les més velles. Tant de bo hagués tingut el mateix esperit quan tenia l'edat de moltes de les que avui han vingut", ha expressat.

Bazaga ha reclamat poder "sortir al carrer sense por a l'hora que sigui". Per la membre de Mala Pècora "el feminisme es tracta d'això", i ha carregat contra qui titlla el seu col·lectiu com a 'feminazi'.

A banda de la manifestació dels sindicats i del piquet també se n'ha produït una d'estudiants que ha reunit prop de 200 persones, i que ha recorregut el centre de Girona.