Més de 1.500 persones tenyeixen de lila el centre de Girona aquest 8-M

Clam cap a la igualtat i abolir la violència masclista

  • ACN
    Fotos: ACN
  • La manifestació ha tenyit de lila la plaça del Vi de Girona. ACN
    La manifestació ha tenyit de lila la plaça del Vi de Girona
    Fotos: ACN

Marea lila aquest 8-M pel centre de Girona. La manifestació convocada pels sindicats CCOO, UGT i la Plataforma Feminista Girona ha aplegat més de 1.500 persones –la gran majoria, dones- que han clamat per la igualtat efectiva i l'abolició de la violència masclista. Samarretes amb el lema 'És el temps de les dones!', banderes, globus i, sobretot, lemes feministes, han marcat tot el recorregut.

La manifestació ha començat a dos quarts de dotze a l'alçada del supermercat Dia de la carretera Barcelona. De fet, l'ERO que plana damunt la plantilla s'ha fet ben visible aquest 8-M. A Girona, la pancarta que encapçalava la protesta ja ho deia ben clar: 'Al Dia no hi sobra ningú!! No a l'ERO!!'.

La presidenta del comitè d'empresa de Dia a la demarcació, Bea Ventura, ha explicat que el 80% de la plantilla del supermercat són dones. A la demarcació, hi ha una vintena de treballadores de cinc centres que es veuen afectades per l'expedient (dels 1.698 llocs de treball que Dia vol suprimir arreu de l'estat espanyol). "Intentarem reubicar-les en altres centres i desafectar-les de l'ERO", ha dit Ventura.

Durant tot el recorregut, les manifestants han corejat proclames com "Visca, visca, visca la lluita feminista", "No tenim por", "Sola i borratxa, vull arribar a casa", "Patriarcat tremola" o "Dones unides per la igualtat". A més, al llarg del recorregut, hi havia nombroses pancartes reivindicant els drets de les dones. Alguns dels lemes escrits als cartells eren 'Ens han tret tant que fins i tot ens han tret la por', 'Que la igualtat sigui un fet, no un dret', 'No vaig néixer dona per morir per ser-ho' o 'No som princeses, som guerreres'.

El feminisme, punta de llança

Des de la carretera Barcelona, la manifestació ha arribat a la Gran Via Jaume I, ha travessat el carrer Nou i el pont de Pedra i ha entrat a la plaça del Vi cap a les dotze del migdia. Allà, s'ha llegit el manifest unitari, que ha clamat per la igualtat "real", els avenços en els drets de les dones i per abolir les violències masclistes.

Els sindicats, entre d'altres, han reclamat equiparar el permisos de maternitat i paternitat per garantir "la coresponsabilitat" entre dones i homes, aprovar una llei d'igualtat salarial, adoptar mesures per garantir la paritat als organismes de decisió polítics i econòmics.

"Portem molts anys reclamant la igualtat, i veiem com aquest 2019 les dones han patit no només un retrocés de drets laborals, sinó que també s'han vist coartades en àmbits com la llibertat sexual i de pensament", assegura la portaveu de la UGT de Girona, Núria Rocadembosch. "Volem una igualtat real i equitativa ja; tenim tot el dret a seguir vives i lliures", afirma.

Per la seva banda, la responsable de la secretaria de les dones de CCOO, Belén López, ha subratllat que el feminisme i la lluita per la igualtat és "la punta de llança d'un canvi de model social i econòmic". "El feminisme trenca el model basat en la competència i el benefici sense importar els costos; plantegem un model molt diferent, més cooperatiu i solidari, que tingui en compte les persones i les situï al centre de les seves polítiques", ha afegit López.

Dues hores d'aturada

La portaveu de CCOO també ha dit que, de moment, encara no tenen dades del seguiment d'aquest 8-M arreu de la demarcació. Però que sí tenen constància que hi ha hagut grans empreses del territori que s'han acollit a l'aturada de dues hores que han proposat els sindicats (a excepció de l'educació, on la vaga era de 24 hores).

Entre aquestes, Belén López ha esmentat Frit Ravich de Maçanet de la Selva, diversos hotels de Lloret de Mar (Selva), les netejadores de l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) o l'empresa Bicentury de Quart. "Estem recopilant dades, però hi ha hagut bastantes empreses que s'han adherit a l'aturada", ha dit.