Torroella i l’Estartit, una de les deu destinacions turístiques més sostenibles del món

El 67% del terme municipal està protegit

La destinació de Torroella de Montgrí i l’Estartit (Baix Empordà) ha estat distingida com una de les deu destinacions del món més sostenibles segons la organització internacional Green Destinations. Dins dels dos pobles s’hi inclou les Illes Medes, el massís del Montgrí, els aiguamolls del Baix Ter i també el projecte Life Pletera que ha reconvertit una urbanització en un espai natural protegit.
L’entrega d’aquest premi s’ha fet aquest dimecres en el Saló Internacional del Turisme de Berlín (ITB) i l’han recollit la regidora de Destinació Turística, Sandra Pibernat, i l’assessor turístic municipal, Josep Capellà. Pibernat ha recordat el gran esforç del municipi per “desurbanitzar i regenerar ambientalment l’antiga maresma” que hi havia a la platja de la Pletera.
 
De fet, el municipi ha participat en un projecte europeu Life per tal de destruir tots els carrers i instal·lacions que ja s’havien construït de la urbanització de la Pletera, projectada a finals del segle XX. En el seu lloc s’ha recuperat la maresma que hi havia originalment en aquesta zona.

Aquesta reconversió, conjuntament amb la protecció natural terrestre i subaquàtica de les Illes Medes, el Massís del Montgrí i els aiguamolls del Baix Ter converteix als pobles de Torroella i l’Estartit en zones conscienciades amb el medi ambient.

Actualment, el 67% del terme municipal està protegit com a part dels Parcs Naturals i només un 10% de la superfície és sòl urbà. Aquesta protecció del territori també es manté a primera línia de la costa. Concretament dels 15,01 km de longitud de costa que té el terme municipal, només el 30% està urbanitzat.

La protecció pel territori natural també s’ha traduït en un canvi en el model turístic. D’aquesta manera, els establiments han deixat de buscar el client de sol i platja per atraure un perfil de turista interessat en fer excursions per la natura i sensible amb el medi ambient.
 
El reconeixement com una de les deu destinacions més sostenibles del món d’aquest 2019 arriba després que l’any passat el municipi ja guanyés el segon premi com a millor destinació en categoria Terra (en què es valora el medi ambient i el clima) i el 2017 va ser finalista entre les 100 destinacions més sostenibles.