La CUP de Figueres vol que l'espai del Molí de l'Anguila en puguin fer ús totes les entitats

Actualment l'utilitzen la Casa Cultural d'Andalusia, els Castellers i els Geganters de la ciutat

Per la candidatura, el fet que el pressupost d’enguany de l'Ajuntament de Figueres no hagi previst cap inversió en la construcció o rehabilitació de cap espai destinat al suport de les activitats de les associacions, fa imprescindible que el consistori posi en funcionament una política de gestió dels equipament públics que permeti fer un aprofitament màxim dels espais municipals existents. Segons apunta la CUP, un dels resultats d’aquesta hauria d’obrir l’accés de l’equipament del Molí de l'Anguila a totes les entitats de forma lliure i gratuïta, 'eliminant així el monopoli exercit per l’entitat que el gestiona'. En aquest sentit, la formació independentista creu que l’Ajuntament hauria d’actuar en conseqüència ja que la manca d’equipaments d’aquestes característiques es reconeguda a la ciutat, i posada de manifest pel  Pla Local de Cultura que es va redactar l’any 2009.

 

El conveni actual té una validesa de 10 anys, però té una clàusula que permet a l’Ajuntament extingir-lo 'per causa d’interès públic', i la CUP considera que actualment aquest interès públic 'és notori i justificat'.

La candidatura afegeix que en aquests moments si una entitat vol fer ús de la sala, ha d’estar disposada a abonar una quantitat de 75€ l’hora a la Casa Cultural d’Andalusia de l’Alt Empordà, entitat que actualment gaudeix de l’espai. Aquest fet ha succeït en almenys tres ocasions, en la que les entitats han hagut d’abonar quantitats que oscil·len entre 300 i 500 euros segons denuncia la CUP.

 

Aprovació del projecte

 

L´aprovació de construcció d´aquest centre cultural va tenir lloc en el plenari municipal del 9 de juliol de 2004. Aquest nou centre es va concretar com la futura seu de la colla castellera de Figueres, de l'Associació dels Amics dels Gegants i de la Casa Cultural d'Andalusia. El projecte de l'equipament, que ocupa l'espai on anteriorment hi havia el magatzem de les brigades municipals, és obra dels arquitectes Toni i Josep Vilanova. La construcció i el condicionament de l'edifici, de 1.277 metres quadrats està situat en una finca de 2.336 metres i té forma de L. La seva construcció va tenir un cost de 1.226.000 euros. L'aleshores alcalde de Figueres, Joan Armangué (PSC), va assegurar mesos abans de la seva inauguració que malgrat que l'espai està dedicat a les tres entitats assignades, 'també hi podran portar a terme activitats altres entitats o associacions de la ciutat que ho requereixin', va dir el batlle socialista.